Na celoj planeti se 21. marta obeležava Međunarodni dan šuma, koji je ustanovljen na sednici Generalne skupštine Evropske poljoprivredne konfederacije 1971. godine, da bi se ukazalo na značaj drveća i istakle brojne koristi koje od njih ima čovečanstvo.

Javno preduzeće Vojvodinašume je u Novom Sadu ovaj dan obeležilo u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine i u Dunavskom parku. Direktorica JP „Vojvodinašume“ Marta Takač i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, su povodom obeležavanja ovog dana, zasadili ispred zgrade Skupštine sadnicu hrasta lužnjaka, koju je ovo preduzeće doniralo svom osnivaču u znak zahvalnosti za dugogodišnju podršku u radu.

Direktorica Marta Takač istakla je da hrast lužnjak karakteriše najveći kvalitet u Vojvodini, te da je u doniranu sadnicu, visoku četiri metra, uloženo 12 godina za njeno odgajanje.

Istog dana su u Dunavskom parku za decu organizovane radionice sa šumarima iz JP Vojvodinašume. Oni su kroz priču, likovne radionice i sadnju kedrova, koje je Preduzeće doniralo parku, deci i svim novosađanima pokušali da skrenu pažnju o zaštiti i važnosti šuma.

Kedrove su uz prisustvo dece posadili direktorka Preduzeća Marta Takač i Predsednik skupštine Ištvan Pastor.

Nadamo se da ovakve akcije mogu doprineti povećanju svesti o potrebi očuvanja šuma i šumskih ekosistema. Danas smo posebno želeli da skrenemo pažnju da svako od nas može dati doprinos da šume zadrže svoje funkcije kako bi i buduće generacije, kao i mi danas, mogle uživati u svim njenim blagodetima.