Institut za nizijsko šumarstvo i zaštitu životne sredine iz Novog Sada bio je organizator Godišnje konferencije Evropskog šumarskog instituta (eng. European Forest Institute – EFI) koja je održana od 20.-22.09.2023 g. u Novom Sadu.

2019. god. Institut za nizijsko šumarstvo i zaštitu životne sredine je zajedno sa Gradom Novim Sadom kandidovao Novi sad za evropski grad šuma. Takođe, svake godine Evropski šumarski institut organizuje Godišnju konferenciju pod čijim okriljem se okupljaju predstavnici institucija članica ovog Instituta. Ove godine, grad Novi Sad je izabran za domaćina godišnje EFI konferencije upravo zbog dobijenog statusa Evropskog grada šuma. Ujedno, na ovogodišnjoj konferenciji je obeležena je i 30. godišnjica Evropskog šumarskog instituta.

Organizatori konferencije su Evropski šumarski institute i Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu Univerziteta u Novom Sadu, dok su JP „Vojvodinašume“ i Grad Novi Sad partnerske institucije koje su pomogle organizaciju ovog događaja. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za šume, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode , JP “Srbijašume” i JP NP “Fruška Gora” su takođe imali udela u organizaciji konferencije.

Ovim povodom, dan uoči zvaničnog početka konferencije, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić primio je u Svečanoj sali Gradske kuće delegaciju Evropskog šumarskog instituta (EFI) u prisustvu Ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelene Begović, državne sekretarke u Ministarstvu zaštite životne sredine Sare Pavkov, direktora JP “Vojvodinašume” Rolanda Kokaia i predstavnika pokrajinskih sekretarijata, univerziteta, fakulteta, instituta i učesnika konferencije.

Glavna tema ovogodišnje Konferencije „Evropske šume i šumarska nauka: tranzicija u budućnost“, je ključna za budućnost šumarstva, šuma i društva u celini. Nedavno smo u mnogim sredinama, pa i u Vojvodini iz prve ruke bili svedoci velikih opasnosti i ogromne štete izazvanih nevremenom, a koje je posledica intenziviranja ekoloških promena kako na lokalnom, tako i globalnom nivou.

Poslednjeg dana konferencije u okviru terenske posete Bosutskim šumama, izvršni direktor JP „Vojvodinašume“ za šumarstvo, ekologiju i razvoj dr Marko Marinković je održao prezentaciju i predstavio rad i aktivnosti JP „Vojvodinašume“ dok su učesnici su imali priliku i da čuju više o rezultatima rada ŠG “Sremska Mitrovica” I to kroz prezentaciju tehničkog direktora ŠG “Sremska Mitrovica” Đorđa Cvetkovića.