Jubilej „200 godina pošumljavanja Deliblatske peščare“  obeležava se  u Novom Sadu i SRP „Deliblatska peščara“ 18. i 19. oktobra. Skupu u Hotelu „Park“ u Novom Sadu prisustvovalo je preko 120 zvanica, među kojima su predstavnici brojnih partnerskih institucija sa kojima preduzeće sarađuje. U ime JP „Vojvodinašume“ svečanost je zvanično započeta govorom direktorice Marte Takač koja je istakla da je Javnom preduzeću „Vojvodinašume“ pripala  čast i zadovoljstvo da ugosti sve institucije koji su na bilo koji način pomogle razvoju ovog područja a da prisustvo najviših predstavnika Vlade Srbije i Vlade Vojvodine potvrđuje važnost jednog od najvećih ali i najvrednijih područja u Vojvodini i zajedničkih napora svih institucija ka njenom očuvanju.

Direktorica je  dala i presek svih aktivnosti na pošumljavanju peščare od 19-tog veka do danas i napora šumarske struke da se promeni slika ovog predela i unapredi kvalitet života ljudi koji u njemu žive. Direktorica je takođe istakla da su šumarska struka i nauka, ali i mnoge druge ostvarile gigantsko delo i za dva stoleća rada, smirile i stabilizovale leteći pesak kao i da u današnje doba, napori JP „Vojvodinašume“ nisu samo usmereni ka zauzdavanju otvorenih peskova, kojih na Deliblatskoj peščari trenutno ima manje od 1%, već i na očuvanju postojeće vegetacije tako što se ulažu maksimalni napori u preventivu zaštite od požara kao jednom od najvećih faktora rizika po pitanju opstanka ovog složenog ekosistema.

Prisutnima se zatim obratio i zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Robert Otot koji je naglasio značaj projekata koji su usmereni na očuvanje ove evropske baštine i istakao značaj sredstava koje bi trebalo da imaju za cilj unapređenje života u peščari i oko nje.

Zvanicama su se takođe obratili direktor Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Stamatović apostrofirajući da je neko pre 200 godina probao i ovo što smo ovde danas je  simbol očuvanja i simbol borbe protiv devastacionih procesa prirode.

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine gosp. Vladimir Galić je napomenuo da je ovaj važan jubilej spoznaja da čovek mora intervenisati u slučajevima kada su područja devastirana u ovom slučaju trebalo je obezbediti da se pesak ne širi na okolna područja i prirodnim procesom pokuša da izvede to do kraja.

Kraj zvaničnog obraćanja obeležio je i govor ministra zaštite životne sredine gosp. Gorana Trivana koji je istakao da savremeno  društvo mora shvatiti da bez šuma nema života. Velika je odgovornost države kada je u pitanju pošumljavanje, kada su u pitanju ovakva područja jer su u njima uslovi otežani a sam proces pošumljavanja skuplji. Sva područja koja su danas pustinje bile su nekada oaze, dok se nije krenulo sa nekontrolisanom sečom. Ako tako sasvim jednostavno pozicioniramo vreme danas i unazad 200 godina, dolazimo do toga da je naša jedina agenda  da svako od nas  u toku svog života mora zasaditi makar 5 stabala,  zbog kontinuiteta  života i nade da će se onda bilo koji prostor očuvati, a samim tim i mi, kao civilizacija, kao društvo.

Nakon uvodnih izlaganja, najzaslužnijim institucijama i pojedincima dodeljene su zahvalnice za dugogodišnji doprinos zaštiti, unapređenju i održivom razvoju Deliblatske peščare.

U radnom delu jubileja prisutnima su predstavljeni najznačajniji aspekti pošumljavanja Deliblatske peščare:  istorijat pošumljavanja, planiranje gazdovanja šumama, organizacija i tehnologija pošumljavanja, problemi u zaštiti Deliblatske peščare ali i eolske erozije, vegetacije Deliblatske peščare kao i aktivnosti na zaštiti prirode.

/više detalja i na našoj fejsbuk stranici/ 

Drugi dan jubileja biće  obeležen obilaskom terena gde gosti mogu da uživaju u obilasku najznačajnijih delova Deliblatske peščare kao što je lokalitet Vrela i Ćorovića brdo.

https://www.youtube.com/watch?v=QSrH6rmdc-8&feature=youtu.be

RTS emisija ,,Ovo je Srbija“

Peščane dine južnog Banata