Knez Albert II od Monaka, koji boravi u poseti Srbiji, boravio je juče prepodne u Specijalnom rezervatu prirode „Gornje Podunavlje“. Prohladno jesenje vreme nije ga omelo da uživa u vojvođanskoj idili na Dunavu i upozna sve aspekte UNESCO-vog rezervata biosfere Bačko Podunavlje.

Uglednog gosta u Gornjem Podunavlju dočekali su Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade i predstavnik upravljača rezervata, Javnog Preduzeća “Vojvodinašume“, direktor Šumskog gazdinstva Sombor Srđan Peurača.

U ručno izrađenom čamcu, knez Albert je imao prilike da upozna lepotu starih tokova Dunava u Rezervatu biosfere Bačko Podunavlje. Gost iz Monaka  je uživao u netaknutoj pririodi, koja je jedan od zaštitnih amblema vojvođanske ravnice. U šetnji kroz šume Gornjeg Podunavlja predstavljene su mu delatnosti kojima se preduzeće bavi na ovom jedinstvenom prostoru, od lovstva, šumarstva, zaštite prirode do ribarstva. Da bi se shvatio koncept rezervata biosfere kao zajednice prirode i čoveka, direktor Šumskog gazdinstva „Sombor“ Srđan Peurača je imao priliku pohvaliti se uspesima preduzeća koji su i prepoznati od sveta i sertifikovani FSC međunarodnim sertifikatom za održivo šumarstvo, statusom  UNESCO-vog rezervata biosfere Bačko Podunavlje, EUROPARKS sertifikatom za održivi turizam u zaštićenim područjima.  Nakon prvog dela posete orjentisanog na prirodu poseta je nastavljena u Bačkom Monoštoru, selu koje se nalazi na samoj granici SRP “Gornje Podunavlje“ i čiji stanovnici su uspeli sačuvati tradicionalne vrednosti od zaborava.

U Etno kući princ Albert se upoznao sa tradicionalnim načinom života u Vojvodini, a od ljubaznih domaćina na poklon je, između ostalog, dobio licidersko ogledalo i sliku sa motivima naivnog slikarstva. Tradicionalne metode ceđenja meda ugledni gost je upoznao u „Pčelarskoj učionici Periškić“, gde je stigao nakon vožnje fijakerom. Sa zaštitnom opremom na sebi, gost iz Monaka je zajedno sa ljubaznim domaćinima obilazio košnice.

Na kraju „vojvođanske ture“, knez Albert je bio gost Gradske kuće u Somboru, gde je video najveće ulje na platnu u celom regionu. Reč je o platnu „Bitka kod Sente“, mađarskog umetnika nemačkog porekla Ferenca Ajzehunta.