Udruženje “Čepom do osmeha”, drugi put je organizovalo konferenciju “EKOSOP 2022” u Novom Sadu na kojoj je učestvovalo i JP “Vojvodinašume”. Teme konferencije su bile ekološko socijalno preduzetništvo i zaštita životne sredine, a pored tematskih panela, bilo je upriličeno i potpisivanje Novosadske deklaracije razumevanja i potrebe zajedničkog delovanja za održiv, pametan i inkluzivan rast Srbije.

Konferenciju je otvorila Vanja Petković, predsednica udruženja “Čepom do osmeha” koja je istakla da je cilj konferencije okupljanje svih relevantnih partnera u potpisivanju Novosadske deklaracije koja će ujediniti brojne istitucije i organizacije.

Direktor JP “Vojvodinašume”, gosp. Roland Kókai je prilikom obraćanja ukazao na značaj učestvovanja u zdravim inicijativama kao što je potpisivanje ove Novosadske deklaracije o zaštiti životne sredine i da ona predstavlja optimalnu platformu za komunikaciju čime će do izražaja doći i značaj i stav struke.

Direktor je dodatno akcenat stavio na potrebu za saradnjom sa svim institucijama i u tom smislu je naveo primere saradnje preduzeća kako sa ostalim privrednim organizacijama ali isto tako i sa naučno-obrazovnim institucijama (Šumarski fakultet, Insitut za nizijsko šumarstvo, Zavod za zaštitu prirode) ali i sve više sa nevladinim organizacijama (među njima i Udruženje “Čepom do osmeha”).

Na drugom panelu konferencije je učestvovao i izvršni direktor JP “Vojvodinašume” za šumarstvo, ekologiju i razvoj, dr Marko Marinković, koji je apostrofirao da ove Deklaracija predstavlja podsetnik ali i obavezu. Takođe, on je naglasio da ova Deklaracija podrazumeva “izlazak iz zone komfora” koja podrazumeva preuzimanje odgovornosti i spremnost na donošenje (političkih) odluka, ulaganje bespovratnih sredstava od strane privrede koje će omogućiti unapređenje životne sredine. Deklaracija podrazumeva okvir u kom će se delovati i koji će se slediti, naglasio je Marinković.

Ključne poruke konferencije su da pitanja zaštite životne sredine ne treba da budu teren za podele, već polje zajedničkog delovanja u kome se teži istom cilju, a to je čistija i zdravija životna sredina za generacije koje dolaze, kao i novi ekološki patriotizam. Konkretne aktivnosti i mere se trebaju preduzeti kroz usvajanje Novosadske deklaracije a one podrazumevaju razumevanje i potrebe zajedničkog delovanja za održiv, pametan i inkluzivan rast. Potrebno ja jačanje dijaloga kako bi se privreda, organizacije civilnog društva i javnog društva zajednički delovale kako bi se unapredila životna sredina.

Potpisnice Novosadske deklaracije su: JP “Vojvodinašume”, Western Balkan Green Navigator, Prirodno-matematički fakultet Novi Sad odnosno Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine – PMF Novi Sad, Omladinski savez udruženja OPENS, SMart Kolektiv, USH – Udruženje Studenata sa Hendikepom, Centar za prirodne resurse „Natura“, Humanitarna fondacija Prvi korak i humanitarno ekološka organizacija „Čepom do osmeha“. Navedene organizacije su se obavezale da zajedničkim naporima budu transfer znanja i rade na unapređenju dijaloga i pitanja zaštite životne sredine.

Na konferenciji je uručeno 69. pomagalo akcije “Čepom do osmeha” čiju je nabavku podržalo JP “Vojvodinašume” kao i projekat “Svaka limenka se računa”  čime je dečak Lazar Živković iz Niša dobio elektromotorna invalidska kolica koja će mu pomoći u funkcionisanju i obavljanju svojih životnih aktivnosti.

Snimak konferencije se može videti na sledećem linku :

https://www.youtube.com/watch?v=WGlQvdigLOc