Predstavnici zaštićenih područja i institucija za zaštitu prirode iz regije Dinarskog luka, od Slovenije do Albanije, okupili su se 19.11.2012. u Banja Luci na međunarodnoj konferenciji, koju je, u sklopu projekta „Parkovi Dinarskog luka“, organizovala svetska nevladina organizacija za zaštitu prirode – WWF.

Ovaj projekat započet je u januaru 2012. i trajaće tokom naredne tri godine. Njegovi glavni ciljevi su stvaranje mreže 75 parkova, unapređenje održivog turizma u regionu i svaranje slike o parkovima Dinarskog luka, koji bi u svetu trebalo da bude prepoznat poput Alpa ili Karpata.

Predstavnici JP Vojvodinašume i ostalih stotinjak zvanica će tokom pet dana ove konferencije učiti o koristima zaštićenih područja, o zaštićenim područjima u kontekstu Evropske unije, održivom turizmu i klimatskim promenama.

 „Sigurna sam da će realizacija ovog projekta učvrstiti povezanost regiona, da će dovesti do kvalitetne razmene ideja i iskustava koje će doprineti da nacionalni i parkovi prirode na području Dinarskog luka postanu mesta koje će posećivati brojni turisti iz celog sveta. Želim da se zahvalim svetskoj organizaciji za zaštitu prirode WWF, koja je i koordinator ovog projekta, Ministarstvu inostranih poslova Kraljevine Norveške i Mava fondaciji, finansijerima ovog projekta“, istakla je Ministarka za prostorno planiranje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Srebrenka Golić, na konferenciji za novinare uoči otvaranja konferencije.

„Broj zaštićenih područja u svetu je u porastu. Procenjuje se da danas na planeti postoji preko 130 000 zaštićenih područja, koja pokrivaju oko 12% površine planete. U Srbiji, samo oko 6% teritorije čine zaštićena područja, što je znatno ispod svetskog proseka. Osim uspostavljanja novih zaštićenih područja, potrebno je i unaprediti upravljanje u postojećim zaštićenim područjima, što je jedan od ciljeva ovog projekta. Pored toga, ova konferencija ujedno predstavlja i prve korake pri ostvarivanju ugleda Dinarskog luka u Evropi i svetu. Da bismo zajedno predstavili prirodno blago koje krasi našu regiju, napravili smo brend “Parkovi Dinaridi” i započeli saradnju sa turističkim sektorom u zemljama Dinarskog luka“, navodi Duška Dimović, direktor WWF-ovog programa za Srbiju.

Za više informacija: https://wwf.panda.org/sr/dinarski_luk/