Specijalni Rezervat Prirode,,Bagremara“ se nalazi u Vojvodini, u zapadnoj Bačkoj, severno od naselja Bačka Palanka. Samo stanište je smešteno sa desne strane puta Bačka Palanka – Odžaci.

Na zaštićenom području Specijalnog rezervata prirode „Bagremara“ uspostavljen je  režim I i II stepena zaštite. Skoro sva površina je prekrivena  šumom i „Bagremara“ danas predstavlja kulturu bagrema sa vrlo malo crnog oraha i hrasta lužnjaka. U toj oazi su očuvane tipične i specifične vrednosti izvornih autohtonih nizijskih mešovitih hrastovih šuma sa jedinim nalazom biljne vrste kukurjaka u Srbiji vrste Eranthis hyemalis koja impresionira svojim izgledom tokom februara i marta meseca. U to doba biljka je u svom punom razvoju i u tom vremenu treba i zabeležiti cvetanje jer se kasnije tokom godine utopi u zelenilo .

Kukurjak rani cvet proleća i  jedinstvena zaštićena vrsta u Srbiji samo tokom februara i marta

Kukurjak (Eranthis hyemalis) strogo zaštićena vrsta u Republici Srbiji dobila  je ime  od grč. reči er – proleće ili od grč. eri – rani i grč. antos – cvet.  U našoj zemlji je veoma retka i spada u grupu krajnje ugroženih vrsta. Biljka krupnih žutih cvetova podseća na kukurek zbog čega je u narodu prozvana sličnim imenom „kukurjak“, a pored ovog naziva u nekim krajevima ga zovu i „ozimica“ zato što cveta među prvim biljkama u kasnu zimu. ,,Bagremara“ je nepregledna raskošna mirisna oaza koja nudi mnoštvo različitih naučno-rekreativnih sadržaja tokom sezone.

Edukativna staza u dužini od 2000m na kojoj su postavljeni putokazi za pravac kretanja i duž staze table sa fotografijama i tekstom o zaštićenom dobru. Eko nadstrešnica za prijem manjeg broja posetilaca  u funkciji prezentacije prirodnih vrednosti zaštićenog područja. Nalazi se na području zaštitne zone SRP “Bagremara“,  u šumi četinara, naspram restorana i teniskih terena.  Pogodna je za prijem 20-tak osoba. Od nje bi se dalje kretalo u obilazak Rezervata, pročišćenom edukativnom stazom uz koju su postavljene info table, klupe, stolovi, sve uz prisustvo vodiča (čuvara) zaštićenog područja. Vreme poseta mora biti bi bilo usklađeno sa Uslovima Zavoda za zaštitu prirode (period godine, broj posetilaca, način ponašanja i sl.) a sve u cilju očuvanja populacije kukurjaka.

Zakazivanje poseta i obilazak SRP „Bagremara“: Agencija Vojvodinašume -Turisttravel@vojvodinasume.rs

Okolina mesta i događaji / Jezero Tikvara  na području opštine Bačka Palanka, nalazi se između Bačke Palanke na severu i Dunava na jugu. Od spomeničkih vrednosti opštine svakako je značajan dvorac Dunđerski u Čelarevu. 1970. stavljen pod zaštitu kao spomenik kulture od izuzetnog značaja. Književni klub „Dis“, jedan je od najstarijih klubova u Vojvodini, osnovan je 1959. godine. Muzej – Sremska Kuća – Neštin Plaža „Popovo“, Jezero „Bager“, Festival dramskih inscenacija domaćih autora,  poslednjeg vikenda marta i prvog vikenda aprila. Druga polovina aprila Festival „Otvorena SCENA“, ili jednostavno možete isplanirati  Prvomajski uranak. Nedaleko od Bačke Palanke, nalazi se i oaza odmora i konjičkog sporta, ,,Karađorđevo“, poznata po ergeli rasnih konja najvećoj u zemlji i u ovom delu Evrope.