U periodu od 09. do 13.10.2013. godine u Debrecenu u Mađarskoj, održana je međunarodna konferencija pod nazivom ”40 years Working for Nature” u organizaciji Europark federacije i Nacionalnog parka Hortobágy koji je bio domaćin ovog skupa.

Učešće na skupu imalo je preko tristasedamdeset predstavnika iz preko trideset evropskih zemalja, kao i gosti iz Rusije, Severne Amerike i Australije. Predstavnik JP „Vojvodinašume“ bio je Miljan Velojić, koordinator za sertifikaciju šuma i životnu sredinu. Na ceremoniji otvaranja konferencije i proslavi četrdeset godina Europark federacije govorili su, između ostalih, predsednik Europark federacije Thomas Hansson i direktor Nacionalnog parka Hortobágy Gábor Szilágyi.

Fokus konferencije je bio na upravljanju zaštićenim područjima i zaštićenim područjima evropske mreže NATURA 2000. Predavanja, tematske ekskurzije i srodne radionice bavile su se brojnim aspektima različitih tema, kao što su planiranje gazdovanja, rehabilitacija prirodnih staništa, očuvanje vrsta, borba protiv invazivnih vrsta i finansiranje navedenih aktivnosti. Organizacija buduće konferencije dodeljena je Nacionalnom parku Killarney iz Irske.