„Eko-kamp Deliblatska peščara“ je aktivnost Pokreta gorana i Centra volontera Pančeva, koji je ove godine realizovan po jedanaesti put u periodu od 21.8. – 28.8.2010. Specifičnost ovogodišnjeg kampa je učešće 10 međunarodnih volontera iz Španije, Francuske, Italije, Nemačke, Poljske i Češke. Pored stranih volontera kampu su prisustvovali i učenici osnovnih pančevačkih škola. Glavni ciljevi ovog kampa su razvijanje ekološke svesti mladih, edukacija i promovisanje ekologije, kao i razvoj svesti građanskog društva i promovisanje volonterizma kao izuzetno značajnu društvenu aktivnost.

Učesnicima je bio obezbeđen prevoz od Pančeva do Deliblatske peščare, smeštaj u sportsko rekreativnom centru „Čardak“ i ishrana.

Dnevne aktivnosti su obuhvatale čišćenje protivpožarnih puteva obraslih šibljem, uklanjanje otpada, pravljenje i postavljanje kućica za ptice i sadnja nekoliko borovih sadnica u okolini odmarališta. Na ovaj način su strani i domaći volonteri bili uključeni u društveno-korisne aktivnosti koje su mnogo značile lokalnoj zajednici. Kamp je omogućio mladima iz drugih država da kroz zabavu i izlete upoznaju kulturu i znamenitosti naše zemlje.

U okviru kampa bila su obezbeđena i predavanja stručnjaka iz različitih oblasti kako prirodnih tako i društvenih nauka: degradacija šuma i zaštita peščare (Prof. dr. Stevan Dožić), istorija Deliblatske peščare i specifični odnosi gljiva prema životnoj sredini (Prof. Dr. Aleksandara Krapež), osnove ekologije i posledice zagađenja životne sredine (Prof. Gordana Dražić).

Kao specijalan gost kampa bio je Bjorn Mossberg, savetnik u ambasadi Švedske u Beogradu, koji je govorio o značaju zaštiti životne sredine sa ekonomskog aspekta.

Kamp je podržan od strane Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije, Grada Pančeva, JP Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva, JKP Zelenilo Pančevo i PASSAGE GROUP.