Međunarodni volonterski ekološki kamp „Obedska bara – Povratak Ibisa“ će ove godine biti održan od 21. avgusta do 03. septembra sa ciljem zaštite životne sredine, promocije održivog ruralnog turizma i očuvanja kulturnog nasleđa.

OBkamp3

Za učešće na ovogodišnjem kampu prijavilo se 12 volontera iz inostranstva (Španije, Japana, Belgije, Češke Republike, Francuske), kao i 2 volontera iz Srbije koji koordinišu i vode kamp.

OBkamp2

Ovo je 19. kamp na Obedskoj Bari, koji se u kontinuitetu organizuje od 1997. godine. Do sada, kao rezultat aktivnosti stranih i domaćih volontera i volonterki, nekoliko vrsta ptica se vratilo na Baru, koje su prethodno napustile ovo stanište, a među njima je i Ibis.

OBkamp4

Ove godine su revitalizovana vlažna staništa na tri lokacije (kod kolonije ptica, tvrđave Kupinik i na zapadnom kraku Krstonošić livada), na povšini od oko 2 ha.

OBkamp6

OBkamp5

OBkamp8

Kamp su organizovali Mladi istraživači Srbije u saradnji sa JP Vojvodinašume, Opštinom Pećinci, Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije, Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine i udruženjem „Zeleni pogled“ iz Kupinova“.

OBkamp10