JP „Vojvodinašume“ je kao upravljač specijalnog rezervata prirode Obedska bara u okviru projekta „Povratak Ibisa“ uz saradnju Mladih istraživača Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i opštine Pećinci, ove godine u periodu od 5. do 18. avgusta organozivalo 16. međunarodni volonterski ekološki kamp „Obedska bara 2013“ .

Volonteri

U četvrtak 15. avgusta mediji su proveli popodne sa volonterima, Pokrajinskim sekretarom dr Slobodanom Puzovićem i upravljačima rezervata.

Ivana Lozjanin, JP „Vojvodinašume“

Volonteri iz Srbije, koji vode kamp, i za čije učešće se prijavilo 12 volontera iz Španije, Francuske, Belgije, Poljske, Koreje, Rusije i Nemačke su od samog dolaska imali radne akcije na održavanju vlažnih livada, staništa koja se sezonski plave. Ovaj projekat donosi veoma dobre rezultate i to se vidi u stabilnoj brojnosti ptica na području Obedske bare, a poslednjih nedelja su se mogle videti i tri jedinke ptice Ibis.

Pokrajinski sekretar, dr Slobodan Puzović

Ovogodišnji kamp pokazuje da mladi različitih nacionalnosti, kultura i opredeljanja, mogu da žive i rade zajedno. Njihov cilj je pre svega rad na očuvanju i zaštiti životne sredine, ali i sticanje novih iskustava, poznanstava i upoznavanje sa kulturom, običajima i načinom života u Srbiji.

Organizatori ovogodišnjeg kampa