U proteklih nekoliko dana izvršeno je pošumljavanje na parceli površine oko 3 hekara na obodu naseljenog mesta Gakovo, koja predstavlja šumsko zemljište, a do sada je bilo bez šumskog pokrivača.

JP „Vojvodinašume“ je ovu akciju pošumljavanja realizovalo u saradnji sa lokalnom zajednicom i tom prilikom je posađeno oko osam hiljada jednogodišnjih sadnica bagrema.

Kako objašnjava Ognjen Ivošev, šef šumske uprave „Kozara“, JP „Vojvodinašume“ je prepoznala važnost angažovanja svakog pojedinca i lokalne zajednice u pošumljavanju i ozelenjavanju blizine naseljenih mesta: “Ovo je površina šumskog zemljišta koje smo dobili od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, da ga dovedemo u namenu, znači da podignemo novu šumu i to smo odlučili da uradimo u saradnji sa lokalnom mesnom zajednicom Gakovo, odnosno sa OŠ „Laza Kostić“. U prethodnih par dana smo zasadili oko osam hiljada sadnica ili tri hektara, tako da će na čast i nas i stanovnika imati ovde neki novi zeleni pojas koji će koristiti i neke druge grupacije kao što su pčelari“, rekao je Ivošev, izrazivši veliku zahvalnost učenicima OŠ „Laza Kostić“ iz Gakova koji su uzeli učešće u ovoj velikoj akciji.

Vojvodina je dominantno poljoprivredni region, šumskog zemljišta nema dovoljno, što dovodi do toga da živimo u jednoj od šumom najsiromašnijih regija u Evropi. Povećanje procenta šumovitosti je težak i dugoročan zadatak, a akcije kao što su današnja, predstavljaju korak unapred u izvršavanju tog zadatka.

Video snimak  – Portal 025.rs