Republika Srbija ima dugu i bogatu lovnu tradiciju, i koristi svaku priliku da održava korak sa najrazvijenijim zemljama Evrope u oblasti lovstva i lovne privrede i da stiče nova iskustva i znanja u oblasti zaštite životne sredine i održivog upravljanja fondovima divljači i očuvanju njihovih staništa. Promocije lovnog turizma Srbije u zemlji, a naročito u inostranstvu su od suštinske važnosti za rast i razvoj lovstva i lovne privrede Srbije i ja uvek volim da naglasim da je lovni turizam generator razvoja lovstva i lovne privrede u jednoj državi.

Ovo je prvo učešće Srbije na nekoj od svetskih izložbi trofeja, a za nastup smo se spremali više od pola godine. Želja nam je bila da na svetskoj izložbi prikažemo najvrednije trofeje autohtonih vrsta krupne divljači iz Srbije, trofeje predatora i trofeje krupnih zveri Srbije.

Na štandu Republike Srbije su prisutni svi korisnici lovišta Srbije, najveći broj trofeja su izložila JP „Vojvodinašume“ i JP „Srbijašume“, zatim Lovački savez Vojvodine, Lovački savez Srbije i drugi regionalni lovački savezi, a svoje trofeje su izložili i Nacionalni Parkovi Srbije.

Za svetsku izložbu smo pripremili više od 100 trofeja jelena. Od četiri izložena ekotipa jelena tri su ravničarska ekotipa (ritski jelen, „Posavac“, “Peščarac“)  jedan visoko planinski ekotip (jelen “Planinac“ iz istočne Srbije), zatim 200 trofeja srndaća iz Vojvođanskih ravnica i brdskih srndaća Šumadije i iz doline Velike Morave, više od 150 kapitalnih primeraka kljova veprova iz hrastovih šuma Srema, zatim visokoplaninski veprovi istočne Srbije i veprovi brdsko-planinski iz Zapadne Srbije, kao i više od 70 trofeja balkanske divokoze.

Takođe smo ponosni na izložene trofeje više od 150 lobanja lisice, šakala, jazavca i divlje mačke, a svakako kolekcija trofeja vuka je veoma impozantna, jer Srbija u odnosu na površinu ima najveću populaciju vuka u Evropi.

Koncept nastupa i predstavljanja lovstva i lovne privrede Srbije se ne svodi samo na puko izlaganje trofeja, već smo želeli da vizuelnim izgledom štanda u trodimenzionalnom – reljefnom prikazu,  kroz teritorijalnu distribuciju krupne i sitne divljači, predatora i krupnih zveri prikažemo bogatstvo biodiverziteta lovne faune Srbije.

Na štandu se nalazi 70 dermopreparata u životnoj formi, najbrojniji su dermopreparati jelena i vuka, zatim srneća divljač, divokoze, divlja svinja i predatori, kao što su lisica, divlja mačka i šakal.

Kako to izgleda uživo, dođite da posetite lovačku Republiku Srbiju u hali A, odmah kod glavnog ulaza nalazi se izlagački paviljon republike Srbije na 400m².

Video Link : Roland Kokai, direktor JP Vojvodinašume, izjava – predstavljanje Srbije na manifestaciji ,,One with nature“ – Budimpešta 2021  https://youtu.be/B8vOcl9pZB0
Video Link : Roland Kokai, direktor JP Vojvodinašume, izjava na mađarskom – predstavljanje Srbije na manifestaciji ,,One with nature“ – Budimpešta 2021  https://youtu.be/C2A07SSrNWY