Proslavljajući svetski dan šuma koji se 21. marta obeležava širom sveta, na dan ustanovljen pre 46. godina u cilju podsećanja na njihov značaj, JP “Vojvodinašume” koristi priliku da podseti na brojne koristi koje pored sirovine imamo od šuma. Šume kao prirodni resurs i dobro od opšteg interesa uvek su, a naročito u ranijim periodima, bile bitan faktor u razvoju i predstavljale izvor dobara i usluga. Ove godine obeležavanje Međunarodnog dana šuma, JP „Vojvodinašume“ je započelo nizom prigodnih aktivnosti još tokom februara meseca.

IMG_3238_1200x800

Ovogodišnja tema obeležavanja međunarodnog dana šuma je “Šuma i energija”. Cilj je povećanje društvene svesti o načinima na koje održivo upravljanje šumama utiče na svetske zalihe obnovljivih izvora energije.

IMG_3272_1200x800

Novosađani su imali priliku da učestvuju u obeležavanju međunarodnog dana šuma u TC BIG u dramsko-likovnoj predstavi dece osnovne škole „Petefi Šandor“ iz Novog Sada i promociji pokreta #NatureForAll koju inicira IUCN a kojoj se pridružilo i JP “Vojvodinašume”.

Centar Novi Sad

DSC_0868

DSC_0872

Sa sugrađanima, koji su bili voljni da poseju seme hrasta lužnjaka, podeljena je priča u prijatnom druženju. Naglašen je i značaj pravilnog ponašanja u šumi (šumski bonton), kao i pitanje odgovornosti čoveka radi sprečavanja šumskih požara

DSC_0817

Takođe, već tradicionalno, preduzeće je učesnik i manifestacije ,,Novosadsko proleće“ od 21. do 25. marta,  koje se održava ove nedelje na SPENSU.

IMG_20170321_092027

Tokom cele nedelje biće organizovane radionice koji imaju za cilj promociju očuvanja šuma i isticanje značaja zdrave životne sredine.

PLAN AKTIVNOSTI JP „Vojvodinašume“ za 27. Novosadsko proleće:

1. dan – Izbor za šumske princeze i princa
2. dan – Pravljenje suvenira od prirodnog materijala
3. dan – Šumarska likovna akademija na temu šuma
4. dan -Učimo vrste drveća
5. dan – Pitaćemo ko živi u šumi (edukativno-likovna radionica).

U obeležavanju ovog važnog datuma veoma aktivna su bila i Šumska gazdinstva iz Pančeva, Sombora, Sremske Mitrovice i Novog Sada koja su zajedno sa decom iz lokalnih osnovnih i srednjih škola organizovala zajedničke akcije pošumljavanja, edukativne časove i radionice.

Šumske Uprave Morović, Višnjićevo, Klenak, Kupinovo

20170321_102745

20170321_113358

 Svetski dan šuma u SRP ”Obedska bara” je obeležen edukacijom dece iz OŠ “Slobodan Bajić-Paja”, Ogar.

JP „Vojvodinašume“ Petrovaradin, Šumsko gazdinstvo „BANAT“ Pančevo, obeležilo je SVETSKI DAN ŠUMA, 21. mart, edukacijom učenika VIII razreda OŠ „Isidora Sekulić“ iz Pančeva.

1

Šumarski stručnjaci su na terenu Šumske uprave „Pančevo“, na rejonu „Gradska šuma“,  održali kratko edukativno predavanje kroz koje su upoznali školarce sa brojnim korisnim funkcijama šuma i njihovim značajem za društvo u celini. U opuštenom dijalogu, deca su saznala šta je to održivo gazdovanje i koliko je važno planiranje gazdovanja za  ekosistemsku ravnotežu i očuvanje biološke raznovrsnosti a ko je želeo, mogao je i da posadi jednu sadnicu.

2

lidhpči