Javno preduzeće Vojvodinašume obeležilo je u oktobru mesecu jubilej povodom 140 godina od prve administrativne zaštite Obedske bare. Ovaj poseban događaj obeležen je u dva dana. Prvog dana je u novosadskom Master centru održana svečana akademija, a drugog je bio organizovan obilazak rezervata prirode.

Direktorka JP Vojvodinašume Marta Takač, Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, kao i predstavnici Pokrajinske vlade, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i međunarodni gosti, prisustvovali su svečanom i radnom obeležavanju ovog velikog jubileja.

Direktorka Marta Takač je otvorila svečanu konferenciju pozdravnim govorom gde je istakla veliki značaj Obedske bare, koja je jedan od 12 specijalnih rezervata prirode kojima upravlja JP Vojvodinašume. Ona je istakla da je vekovima unazad, ovaj rezervat poznat kao evropska oaza retkih ptica, te da je kao takav zaštićen još 1874. godine, samo dve godine kasnije nakon čuvenog američkog nacionalnog parka Jelouston.

Pozdravljajući prisutne i čestitajući u ime osnivača JP Vojvodinašume veliki jubilej koji ovo preduzeće obeležava u svojstvu uspešnog upravitelja rezervata, predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor istakao je da se s ponosom može govoriti o ovom području, koje je dobijeno na čuvanje za sve buduće generacije koje dolaze. „Obedska bara je najbolji pokazatelj da ovaj prostor može biti deo sveta i to tako da prednjači“, rekao je Pastor, dodajući da bi trebalo svi da se potrudimo da i u drugim oblastima budemo na vrhu.

Dodeljene su zahvalnice institucijama i pojedncima koji su doprineli zaštiti, unapređenju stanja životne sredine i održivom razvoju SRP Obedska bara. Nakon toga održano je deset prezentacija na različite teme o Obedskoj bari.

Drugog dana, novinari i gosti dočekani su u info-centru Obedske bare. Nakon pozdravne reči domaćina i doručka krenulo se u obilazak parka Obedske bara. Uz prezentaciju stručnih vodiča JP Vojvodinašume, na katamarinu i u šetnji, svi su imali priliku da se na jedan poseban način upoznaju sa ovim rezervatom. Pored toga organizovan je obilazak Etno-kuće Kupinovo i još nekoliko lokaliteta.