Na svom toku od 2.840 km Dunav protiče kroz 10 evropskih zemalja obuhvatajući kulturnu i prirodnu raznovrsnost. EU strategija za Dunavski region, koja je usvojena 2011. godine, teži da razvije održivu strategiju za ljude i prirodu. Zaštićena područja su ključni faktori u obrazovanju u oblasti životne sredine i održivosti. DANUBEPARKS je mreža zaštićenih područja duž Dunava, između Crne šume na zapadu (Nemačka) i Crnog mora na istoku. Sa ovakvim strateškim okvirom, obilazak zaštićenih područja u okviru pomenutog projekta, a u cilju ocene obrazovnih programa u oblasti životne sredine startovao je 28.05.2013. godine.

Ovo je zapravo putovanje kroz svih 10 država duž reke Dunav, kroz više od 30 područja koja ljudima omogućavaju da otkriju i uče o prirodi u poplavnim područjima. Ovo obuhvata program koji uključuje terenske obilaske, intervjue, a ponekad i duga putovanja od područja do područja.

Cilj ovog putovanja je sticanje novih iskustava i ideja, uspostavljanje saradnje, sticanje uvida u postojeću situaciju kako bi se objedinile i unapredile ponude u oblasti životne sredine u Dunavskim zaštićenim područjima.

Predstavnici partnerskih institucija, Kristijan Baungartner, Tomas Šnajder i Magdalena Vagner,  su na svom putu posetili su SRP “Obedska bara” i SRP “Deliblatska peščara”  kako bi procenili sa čime JP Vojvodinašume, kao upravljač ovih zaštićenih područja, raspolaže i šta od obrazovnih programa svojim posetiocima pruža.

Celo putovanje se može pratiti na blogu https://www.danubeparks.org/blogs/danube_education od 28.05.2013. god.

Lista mesta gde su locirana Danubeparks zaštićena područja: Ulm – Beuron – Riedlingen – Bächingen – Neuburg – Ingolstadt – Weltenburg – Moos – Engelhartszell – Rossatz – Wien – Hohenau – Eckartsau – Bratislava – Mosonmagyarovar – Lipot – Velky Lel – Esztergom – –Visegrad – Kisoroszi – Racalmas – Kölked – Kopacevo – Tikves – Krapje – Drenov Bok – Kupinovo – Deliblato – Donji Milanovac – Orsova – Belene – Tutrakan – Ivanovo – Comana – Tulcea – Murighiol – Sf. Gheorghe – Sulina – Crisan – Galati – Slobozia Mare – Vilkovo.