U Beogradu je, u periodu od 01. do 03. jula 2014. godine održan četvrti međunarodni sastanak u okviru projekta Adriatic Model Forest koji je finansiran iz IPA fondova Evropske unije. Na sastanku su, osim predstavnika JP “Vojvodinašume” koje je jedna od partnerskih institucija u projektu, učestvovali i projektni partneri iz Hrvatske, Grčke, Bosne i Hercegovine, Italije, Albanije i Crne Gore.

Osnovna tema sastanka odnosila se na strateško planiranje u modelnim šumama. Poseban značaj sastanku dali su predstavnici Mreže mediteranskih modelnih šuma (MMFN) koji su preneli iskustva iz upravljanja modelnom šumom koja se nalazi u Španiji, u regionu Castilla y Leon.

Drugog dana sastanka, za partnere u projektu, bio je organizovan izlet u Specijalni rezervat prirode “Obedska bara”, zaštićeno područje kojim upravlja JP “Vojvodinašume”. Područje Obedske bare sa svojom širom okolinom, zbog svojih izuzetnih prirodnih i kulturoloških odlika odabrano je kao pilot područje za modelnu šumu u Vojvodini. Izlet je uključivao i susret sa interesnim grupama na području, kao što su Agencija za razvoj Opštine Pećinci i Udruženje žena “Majka Angelina”. Projektni partneri su bili u prilici da vide deo prirodnih vrednosti Obedske bare, kao i objekte JP “Vojvodinašume” u funkciji zaštite prirode, poput osmatračnice za ptice, katamarana, edukativnih tabli i slično.