U periodu od  8. do 10. маја 2013. godine u Italiji, u gradu Ferari, održan je drugi po redu sastanak u vezi projekta “Adriatic model forest” koji se finansira iz sredstava IPA Adriatic Cross Border Cooperation 2007 – 2013. Skup su otvorili predstavnici Opštine Ferara, kao i regionalni predstavnici.

Učesnici skupa imali su priliku da prisustvuju prezentacijama konsultanata iz Mediteranske mreže modelnih šuma (Rikardo Kastelini i Pilar Balbuena) koji su pojasnili koncept modelnih šuma. Pored toga je nekoliko gostujućih predavača održalo prezentacije o inicijativama za uspostavljanje modelne šume u regionu Emilija Romanja i Opštini Ferara.

Drugog dana organizovana je stručna ekskurzija tokom koje su predstavnici partnerskih institucija posetili potencijalne članove buduće modelne šume i imali priliku da vide pogon za proizvodnju bioenergije, kultivaciju tartufa i proizvodnju novogodišnjih jelki. Takođe, organizovana je poseta zaštićenoj mediteranskoj šumi (S. Giustina Forest). Predstavnici JP “Vojvodinašume koji su prisustvovali sastanku bili su samostalni referent planiranja gazdovanja šumama Bojan Tubić iz Direkcije preduzeća i rukovodilac službe planiranja gazdovanja šumama Đorđe Cvetković iz Šumskog gazdinstva “Sremska Mitrovica”.