U Somboru je 3.decembra 2021. godine održan seminar za čuvare zaštićenih područja u Vojvodini u okviru projekta „Podrška čuvarima prirode u Vojvodini“. Seminar je organizovala Asocijacija čuvara prirode u Vojvodini i Srbiji, a u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Cilj seminara je bio da čuvari unaprede svoje znanje o sprovođenju mera zaštite prirode kroz primere rada čuvarskih službi u SRP „Gornje podunavlje“ i NP „Kiškunšag“ Mađarska. Kroz neposredan razgovor, obilazak terena i druženje učesnici seminara su razmenili svoja iskustva i zapažanja. Seminaru je prisustvovalo i 10 čuvara iz zaštićenih područja kojima upravlja JP “Vojvodinašume”.

Ispred Asocijacije čuvara prirode Vojvodine na početku skupa se obratio Oto Sekereš, predsednik asocijacije, Lorand Vigh, savetnik u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, Radmila Šakić Peurača, samostalni referent za zaštićeno područje i zaštitu životne sredine JP „Vojvodinašume“ i Stanko Kosovac, pomoćnik direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Na seminaru je istaknuto da su čuvari prirode stalno na terenu u prirodi i da od njihovog angažovanja u mnogome zavisi stanje u zaštićenom području. Naglašeno je da čuvari prirode, baš kao i lovočuvarska i ribočuvarska služba, često nailaze na poteškoće u radu, kao i u kontaktu sa prekršiocima zakona i negativnim aktivnostima u prirodi i da bi zbog toga nadležne institucije trebale da pruže veću podršku radu čuvarskih službi u zaštićenim područjima.

Rad čuvarske službe u SRP „Gornje Podunavlje“ je prezentovao Goran Vojinović, čuvar ovog zaštićenog područja. Rad čuvara prirode u NP „Kiškunšag“ u Mađarskoj su predstavili Tinde Ludnai i Đerđ Krnač. U izlaganjima je istaknuto da se čuvari nalaze na prvoj liniji borbe za očuvanje prirode, da se brinu o retkim i ugroženim divljim vrstama, štite njihova staništa i sprovode neposredni nadzor nad prirodnim vrednostima i ljudskim aktivnistima u zaštićenim područjima. Istakli su da čuvari često rade prekovremeno, bez obzira na vremenske prilike, da moraju izvanredno da poznaju teren i da imaju ogroman entuzijazam.

U popodnevnom delu programa učesnici seminara su obišli Eko centar „Karapandža“ u SRP „Gornje Podunavlje“.