U sklopu realizacije BTSF radionice na temu afričke kuge kod divljih svinja, podržane od Uprave za veterinu RS, (BTSF Workshop on African Swine Fever surveillance and wildlife management – BELGRADE (27.02 – 01.03.2018), 27.02.2018. godine, učesnici i organizator obuke, bili su gosti JP “Vojvodinašume” u lovištu Karakuša.

U sklopu obilaska lovišta uz asistenciju  službe za zdravstvenu zaštitu divljači JP”Vojvodinašume”, upoznati su sa načinom gazdovanja divljom svinjom u lovištima JP”Vojvodinašume” i sproveden je pokazni postmortalni pregled odstreljene divlje svinje od strane predavača radi edukacije učesnika radionice u cilju ranog otkrivanja simptoma afričke kuge na jedinkama divljih svinja.

Gosti su bili iz Makedonije, Hrvartske, Moldavije, Bugarske, Bosne i Hecegovine, Litvanije, Rusije, Ruminije i Srbije. Ukupno 36 učesnika imalo je priliku da upotpuni svoja znanja o afričkoj kugi svinja, podeli sopstvena iskustva, te i pomogne Upravi za veterinu MPŠV Srbije u pripremanju i sprovođenju mera za sprečavanje pojavljivanja i širenja afričke kuge svinja.

Podršku za sprovođenje Better Training for Safer Food (BTSF) inicijativu je pružila i Europska Komisija (EC) u svrhu podizanja znanja o epidemiologiji afričke kuge kod divljih svinja, a  u cilju sprečavanja širenja i omogućavanja nesmetane slobodne trgovine i prometa.