U petak 23. januara 2015. godine u Kupinovu, održana je četvrta radionica u okviru IPA projekta “Adriatic model forest”. Prethodne tri održane su u organizaciji Javnog preduzeća Vojvodinašume, uz prisustvo predstavnika Agencije za razvoj Opštine Pećinci i drugih interesnih grupa sa područja ove opštine uključujući lovačko udruženje, proizvođača meda, udruženje žena, poljoprivredna gazdinstva i ugostitelje.

JP Vojvodinašume se kroz projekat i aktivnosti na odabranom pilot području u okviru Opštine Pećinci, prvi put susreće sa idejom i konceptom modelnih šuma u AP Vojvodini. Zbog toga se smatra da je sprovođenje planiranih aktivnosti ovog projekta, koje uključuju i organizaciju radionica u interesu svih učesnika i interesnih grupa i da će koristi biti prepoznatljive za celu Opštinu Pećinci.

Koordinator projekta, Bojan Tubić istakao je ispred JP Vojvodinašume da u modelnoj šumi, učesnici koji predstavljaju različite interese i stavove, stvaraju nepristrasno partnerstvo sa željom da postignu cilj da upravljaju vlastitim prirodnim resursima na način koji je njima prihvatljiv, uzimajući u obzir svoju ekonomsku situaciju i kulturni identitet za buduće generacije. Pri tome, razmena iskustava, znanja i partnerstvo doprinose globalnim ciljevima životne sredine. S obzirom da je Opština Pećinci, preko Agencije za razvoj, strateški opredeljena za razvoj područja, samim tim predstavlja ključnog i nezaobilaznog partnera u procesu formiranja modelne šume.

Ljubica Bošković, rukovodilac Turističkog info-centra takođe je istakla značaj ovakvih radionica u smislu podizanja svesti o benefitima koje koordinirani rad lokalne samouprave, javnih preduzeća, nevladinog sektora, privatnih preduzetnika, ali i pojedinaca na jednom području može doneti čitavoj lokalnoj zajednici.

Modelna šuma može da se definiše kao proces saradnje, koji se zasniva na partnerstvu kroz koje pojedinci i grupe različitih interesa rade zajedno, prema zajedničkoj viziji, za održivost predela gde su šume važno obeležje. Ideja o modelnoj šumi  nastala je iz potrebe da se nadjačaju osnovne prepreke za postizanje održivog razvoja u praksi.