JP Vojvodinašume je 11. i 12. februara u Pećincima organizovalo poslednju radionicu u okviru IPA projekta “Adriatic model forest”.

Pored predstavnika različitih interesnih grupa sa područja Opštine Pećinci ovog puta su na radionici učestvovali i predstavnici Šumarskog fakulteta iz Sarajeva, koji su kao partneri u projektu preneli svoja iskustva u stvaranju modelne šume u Bosni i Hercegovini.

Predavanje na temu “Prirodne vrednosti i resursi u funkciji održivog razvoja Specijalnog rezervata prirode Obedska bara”, kojim upravlja JP Vojvodinašume, održao je Pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine dr Slobodan Puzović.

U svom izlaganju Puzović se osvrnuo na prirodne i kulturne potencijale čitavog područja koje pružaju izuzetne mogućnosti za lokalni razvoj.

U Modelnoj šumi, ljudi sa različitim interesima i mišljenjima čine neutralno partnerstvo utemeljeno na cilju gazdovanja vlastitim prirodnim resursima, na njima najlogičniji način, uzimajući u obzir svoju prošlost, ekonomsku situaciju i kulturni identitet na način koji ne ugrožava buduće generacije.