Javno preduzeće Vojvodinašume je kao upravljač specijalnog rezervata prirode Delibatska peščara i jedan od partnera na međunarodnom projektu ENABO “Explore Nature Across Borders“ organizovalo u Pančevu 12. novembra 2014. godine zatvarajuću konferenciju na kojoj su prikazani najvažniji rezutati projekta. Delegacija Evropske unije u Rumuniji i Srbiji finansirala je kompletan projekat sa ukupnim budžetom od 630.000 eura u okviru Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija.

Projekat su sproveli JP Vojvodinašume (Šumsko gazdinstvo „Banat“ Pančevo), Turistička organizacija Pančeva, Nacionalni park Domogled Valea – Cernei i opština Cornereva iz Rumunije. Glavni cilj projekta jeste dalji razvoj turizma na teritoriji SRP „Deliblatska peščara“ i NP Domogled. Zbog toga su obe zemlje odlučile da udruže snage i na obostranu korist naprave turističke pakete kako bi se planovi po pitanju turizma i upravljanja ovim područjima razvijali. Korist u ovome imaće i lokalne zajednice koje će kroz razvoj turizma povećati svoje prihode i kvalitet života, što je preduslov da se smanji trend depopulacije ovog regiona.

Zbog toga je glavni cilj konferencije bio upoznavanje predstavnika šire javnosti (lokalne samouprave, ustanova koje se bave zaštitom prirode i turizmom, naučnih institucija, nevladinih organizacija koje deluju u prekograničnom području Rumunije i Srbije), sa ciljevima i rezultatima projekta. Na konferenciji su prikazani najvažniji rezutati projekta i najzahtevniji deo koji se ticao izrade projektno tehničke dokumentacije za rekonstrukciju više od 35km postojećih puteva u SRP „Deliblatska peščara“, objekata koji će se koristiti u edukativne svrhe kao i rekonstrukciju kulturnih dobara u Srbiji i Rumuniji.

Projekat je započet u maju 2013. god i nakon 18 meseci je uspešno priveden kraju. Šumsko gazdinstvo „Banat“ Pančevo je kao vodeći partner u saradnji sa ostalim partnerskim institucijama, ovim projektom dugoročno doprinelo razvoju turističkog sektora u ovim zaštićenim područjima.

 Obe granične regije imaju ogromna prirodna blaga, ali svaka strana drugačije upravlja ovim predelima. Rumunsko područje ima mnogo više turističkih poseta, ali nedovoljno iskustva kako da time upravlja i kako da ga još unapredi, dok je srpska strana u fazi otkrivanja javnosti ovih za sada njima nepoznatih i nepristupačnih lepota.