U ponedeljak 18.10.2021. je iz Šumskog gazdinstva “Banat” Pančevo dostavljena informacija i potkrepljena dokumentovanim fotografijama o ponovnom prisustvu orla krstaša u Deliblatskoj peščari. Ovo je dokaz da je rad Šumskog gazdinstva “Banat” Pančevo kao upravljača, koji traje već duži niz godina, na očuvanju ekosistema i vrsta na ovom području svakako opravdan.

Nakon dugog odsustva, orao krstaš ponovo je viđen iznad ovog zaštićenog područja. Zabeležen okom kamere na hranilištu Korn. Ipak, još uvek se ne može reći da je krstaš zagospodario peščarom već da trenutno izviđa životne mogućnosti. Za sada za ovu vrstu nije evidentirano gnezdo na području Peščare.

Prisustvo ove vrste je rezultat dugogodinje revitalizacije staništa na Kornu, na kojem je hranilište za nekrofage vrste ptica, posebno grabljivice, otvoreno još 2008. god. Do sada je na ovo hranilište iznešeno preko 22t animalnih ostataka koji služi za ishranu ptica grabljivica.

Orao krstaš, ili carski ili kraljevski orao (lat. Aquila heliaca), impozantna je grabljivica, koja je nekada naseljavala široke predele Evroazije, a danas je, pre svega zbog gubitka staništa, među ugroženim vrstama. Inače, naseljava uglavnom predele do 1.000 metara nadmorske visine, ne preterano pošumljene. Ptica za gnezdo bira visoko usamljeno drvo sa kojeg ima pregled širokog terena.

Orao krstaš doveden je na ivicu opstanka u Srbiji, toliko da je 2016. godine preostao svega jedan gnezdeći par. Zahvaljujući dugogodišnjim i upornim aktivnostima na zaštiti ove vrste, brojnih organizacija civilnog sektora, upravljača zaštićenih područja I drugih partnerskih organizacija, Srbija danas broji tri gnezdeća para orlova krstaša. Prema podacima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije iz marta ove godine na prostoru Vojvodine i Beograda boravilo je čak 13 mladih orlova krstaša. Ipak, populacija krstaša u Srbiji je još daleko od stabilne.