JP “Vojvodinašume” i Nacionalni park “Dunav-Drava” iz Mađarske razviće zajednički sistem praćenja i zaštite ugroženih vrsta ptica i riba u okviru prekograničnog IPA projekta „Wildlife health and conservation of selected NATURA 2000 species within Danube cross-border region in Serbia and Hungary – Zdravstveno stanje i zaštita odabranih NATURA 2000 vrsta u okviru dunavskog prekograničnog područja u Srbiji i Mađarskoj“ (acronym: WILDCOND), koji je odobren od strane JMS komiteteta (Joint Monitoring and Steering Committee) IPA Mađarska – Srbija prekograničnog programa.

 

JP “Vojvodinašume“ predstavljaće Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje“, koji će u saradnji sa Nacionalnim parkom „Dunav-Drava“ iz Mađarske sprovoditi istovetne mere zaštite i praćenja (monitoring) odabranih Natura 2000 vrsta ptica i riba.

 

JP “Vojvodinašume“ je kao vodeći partner, 29. aprila 2013. godine organizovalo otvaranje projekta (project opening event) i konferenciju za štampu u Lovačkoj vili „Štrbac“ na putu Bezdan – Bački Monoštor. Skupu su pored domaćina, prisustvovali predstavnici iz mađarskog nacionalnog parka i gosti – predstavnici opština Sombor i Apatin. Projekat je finansiran iz sredstava Evropske unije i biće realizovan u narednih 18 meseci.