Početkom jula 2016. godine u ribnjaku “Slezen“ (ŠU Morović), izvršena je prva faza poribljavanja kvalitetnim konzumnim šaranom prosečne težine 1,2 kg. Ukupno je u „Veliko jezero“ ispušteno 2.000 kg šarana.

Slezen2

Slezen5

U septembru 2016. godine realizovaće se  druga  faza poribljavanja kada će u “Veliko jezero“ biti ispušteni kapitalni primerci šarana težine 5-7 kg, kao i neophodne prateće vrste amur, beli tolstolobik i som. U periodu novembar-decembar 2016. godine realizovaće se treća faza poribljavanja tako što će se „Veliko jezero“ poribiti sa još 8 tona babuške i 3 tone šarana veličine 2kg.

Slezen3

Optimalna količina ribljeg fonda, uz zatečene postojeće količine od 2,5 tone plemenite ribe, do početka sezone 01. aprila 2017. godine treba da bude 15-16 tona, što bi činilo više od 500 kg ribe po hektaru površine vodenog ogledala. Standard za komercijalna jezera na kojima se organizuje  rekreativni ribolov je 500 kg ribe po hektaru vodenog ogledala. U ribolovnom reviru “Izlovno jezero“ površine 1 ha takođe bi se organizovao sportski ribolov i isključivo bi se lovila babuška. Potrebna količina ribe /babuške/ za izlovno jezero je od 800-1000 kg. Planirana količina ribe u “Velikom jezeru“ će činiti 55% babuške, 35% šarana i 10% ostale ribe.

Slezen4

Ulovljeni primerci šarana preko 5 kg i ispod 1,1 kg neće moći da se otkupe i moraju se vratiti u vodu po principu “Ulovi pa pusti“. Ovaj princip je komercijalno najisplativiji jer će se u istoj ribolovnoj sezoni ista riba loviti /upecati/ i po nekoliko puta.

Slezen6

Ukupna površina ribnjaka “Slezen“ je 53,34 ha i sastoji se iz dva ribolovna revira „Veliko“ i „Izlovno jezero“. Ribolovni revir “Veliko jezero“ je površine 40 ha i „Izlovno jezero“ površine 1 ha i na njima će se realizovati komercijalni rekreativni ribolov. U toku je izgradnja i uredjenje ukupno 31 pecaroška mesta. Sadržaj uređenog pecaroškog mesta  činiće  drvene klupe, sto sa trščanim suncobranom i drvene kante za smeće.

Kao prateći turističko-izletnički sadržaj u završnoj fazi je izgradnja i uređenje ukupno 11  izletničkih mesta koje će činiti drvene klupe i stolovi, ozidano ognjište za roštilj i rešetka za roštilj, drvena kanta za smeće. Da bi prostor ribnjaka “Slezen“ mogao da se kategoriše kao turističko-izletnički centar sa pretežnom delatnosti “rekreativni ribolov“, u toku je izgradnja sledećih turističkih sadržaja:

  • Sanitarni čvor na desnoj obali „Velikog jezera“ sa tušem (TWC)
  • Pitka tekuća voda koja će biti razvedena levom i desnom obalom „Velikog jezera“
  • Ispostava lovačke kuće “Vranjak“ činiće uređeni ugostiteljski prostor koji će imati drveni šank sa drvenim stolovima kapaciteta 20-25 sedećih mesta i drvenu nadstrešnicu sa stolovima i klupama gde bi se služila hrana za unapred najavljenje grupe
  • Uređen parking prostor za vozila posetilaca  nalaziće se na 3 lokacije u okviru ribnjaka koji je ograđen.
  • Mogućnost iznajmljivanja čamaca na vesla za pecaroše čije bi korišćenje bilo dozvoljeno u donjem delu velikog jezera, koji bi bovama bio odvojen od ostalog dela jezera gde bi pecanje bilo isključivo sa obale, i pristanišni mol sa 4-6 drvenih čamaca

Slezen1

Svečano otvaranje centra za rekreativni ribolov „Slezen“ planirano je za septembar  2016. godine, kada će istovremeno biti otvorena i renovirana lovačka kuća “Vranjak“ koja se nalazi u neposrednoj blizini. Sportskim i rekreativnim ribolovcima, osim navedenih sadržaja koji će imati ribolovni Centar “Slezen“, biće ponuđene usluge i smeštaja i ishrane u renoviranoj lovačkoj kući „Vranjak“.