U direkciji Javnog preduzeća Vojvodinašume danas je potpisan Memorandum o razumevanju između ovog preduzeća i WWF – Svetskog fonda za prirodu. Potpisavanjem ovog dokumenta, direktorka JP Vojvodinašume Marta Takač i Andreas Bekman, regionalni direktor WWF-Dunavsko-karpatskog programa, učvrstili su poslovne odnose i osigurali još intenzivniju saradnju između ove dve organizacije, koja traje više od jedne decenije.

Memorandum 4

„Memorandumom o razumevanju zaokružićemo dosadašnju saradnju sa željom da on bude okvir i vodilja za buduće zajedničke aktivnosti. U periodu većem od jedne decenije uspeli smo da ostvarimo puno rezultata. Prošle godine u novembru, WWF-ov projekat „Parkovi Dinarskog luka“, kojem smo se priključili 2013. godine, je zahvaljujući dobroj međusobnoj saradnji i velikom obostranom zalaganju, u Briselu u Evropskom parlamentu dobio krunu uspeha. Tada je JP Vojvodinašume, kao upravljaču SRP Gornje Podunavlje, dodeljen prestižni sertifikat – Evropska povelja za održivi turizam u ovom rezervatu prirode. Verujemo da će kao i do sada, nove ideje i projekti davati jednako dobre rezultate“, rekla je Marta Takač, direktorka JP Vojvodinašume.

Memorandum 6

„Saradnja između JP Vojvodinašume i WWF-Svetskog fonda za prirodu, prvenstveno na revitalizaciji vlažnih područja u Specijalnom rezervatu prirode Gornje Podunavlje,  imaće višestruke koristi kako za prirodu i slatkovodne ekosisteme, tako i za ljude koji imaju dobrobiti  od ovih ekosistema poput obezbeđivanja čiste vode, ublažavanja posledica poplava kao i ekoturizma”, izjavio je Andreas Bekman, direktor WWF Dunavsko-karpatskog programa.

Memorandum 1

Neformalan vid saradnje između JP Vojvodinašume i WWF-Svetskog fonda za prirodu datira još od 2003. godine kada su zaposleni Vojvodinašuma učestvovali u brojnim radionicama, sastancima i studijskim putovanjima organizovanim od strane WWF-a u okviru brojnih projekata.

Intenzivna saradnja počela je  2011. godine u okviru projekata „Obnova vlažnih staništa na području Mure, Drave i Dunava“ i „Parkovi Dinarskog luka“, ali i kroz proces nominovanja UNESKO prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, poznatog još i kao Evropski Amazon.

U okviru najnovije saradnje na obnovi vlažnih staništa, a uz podršku Coca-Cola sistema, biće obnovljena bara Šarkanj i lokalitet Bestrement na području Specijalnog rezervata prirode “Gornje Podunavlje” duž nekadašnjeg plavnog područja Dunava. Ovo područje deo je budućeg UNESKO Prekograničnog rezervata biosfere “Mura-Drava-Dunav”, poznatog i kao Evropski Amazon, koji se proteže od Austrije, preko Slovenije, Mađarske i Hrvatske sve do Srbije.

Bestrement obuhvata nekadašnje plavno područje Dunava, ali je odsečen od rečnog toka zbog izgradnje nasipa i skoro je potpuno obrastao trskom i vrbama. U prošlosti je ova oblast bila veoma bitna za razmnožavanje i migraciju 700 parova čaplji i drugih vrsta ptica, ali je nažalost izgubila svoju funkciju usled sušenja i obrastanja vegatacijom. Cilj projekta je poboljšanje vodnog režima tokom cele godine obnavljanjem već postojećih kanala za irigaciju i konstrukcijom ustava. Ovi radovi su potrebni da bi se revitalizovali ekosistemi vlažnih staništa i zaštitila flora i fauna ovog područja. Osim unapređenja biodiverziteta, aktivnosti će biti usmerene i na dobrobit lokalnih zajednica kroz razvoj ekoturizma, prvenstveno posmatranje ptica.