Zrenjanin, 28.03.2023. – Danas je u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu potpisan Memorandum o saradnji na projektu „Trka za šume“, čiji je cilj da se tokom naredne 4 godine, uz pomoć društveno odgovornih kompanija i podršku trkača, posadi što veći broj novih stabala širom Srbije.

Memorandum o saradnji potpisao je zamenik gradonačelnika Grada Zrenjanina, Saša Santovac, direktor Schneider Electric Serbia Business Run-a, Veroljub Zmijanac, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac, Ana Košel, i Ivana Vasić, samostalni stručni saradnik za zaštićena područja i zaštitu životne sredine ispred JP ,,Vojvodinašume“.

„Grad Zrenjanin je posvećen implementaciji kompleksnog ekološkog projekta “Zeleni Zrenjanin” i ovakve aktivnosti u potpunosti su u skladu s delom tog projekta koji se tiče ozelenjavanja i pošumljavanja. Uz pomoć društveno odgovornih kompanija, organizacija i fondacija, na odgovoran način rešavamo problem prisutan ne samo u Zrenjaninu i široj okolini – nizak procenat pošumljenosti i nedostatak zelenih površina. Verujem da ćemo ovom zajedničkom akcijom načiniti još jedan kvalitativan iskorak u tom pravcu i pozivam sve koji mogu i žele da daju svoj doprinos, da nam se u tome pridruže”, izjavio je prilikom potpisivanja Memoranduma o saradnji Saša Santovac, zamenik gradonačelnika Zrenjanina.

Veroljub Zmijanac je ukazao  da „Trka za šume“ povezuje ljude ne samo sportom već i kada je reč o zdravoj životnoj sredini. „Danas kada okupljamo više od 1.000 kompanija i 15.000 zaposlenih iz cele zemlje imamo šansu, ali i odgovornost da našu platformu kompanijskog sporta iskoristimo za veće dobro. Sport čini ljude srećnijim i povezuje zajednice. Zahvaljujući saradnji sa Fondacijom Ane i Vlade Divac, dobili smo mogućnost da organizujemo i petu, najvažniju, trku u našoj seriji. Kompanije će se takmičiti u Beogradu, Subotici, Novom Sadu i Nišu, ali ćemo ovu prvu i poslednju trku, „Trka za šume“, trčati zajedno rekao je Zmijanac i zahvalio lokalnoj samoupravi na razumevanju i podršci.

„Svesni smo sve ozbiljnije ekološke situacije, kao i važnosti poboljšanja kvaliteta vazduha i smanjenja zagađenja, tako da smo se sa velikim zadovoljstvom priključili ovoj inicijativi pošumljavanja. Započeli smo prošle godine u Beogradu, a tokom naredne 4 sadićemo širom Srbije i nadamo se velikom odzivu kompanija, kako bi akcija bila što uspešnija“, saopštila je ovom prilikom Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

„Javno preduzeće Vojvodinašume ima tradicionalno veoma lepu saradnju sa raznim organizacijama i interesnim grupama. Učesnici smo velikog broja akcija, kampanja i projekata, kojom prilikom dajemo logističku podršku i obezbeđujemo sadni materijal. U ovom slučaju, u našem rasadniku „Ečka“, koji je organizovan u okviru šumske uprave „Zrenjanin“, obezbedili smo 2.000 komada kvalitetnih sadnica šumskih i ukrasnih vrsta drveća koje će na jesen biti zasađene u Gradu Zrenjaninu. Ukupno 10 različitih drvenastih vrsta: kelreuterija, jasen, gorski javor, javor mleč, platan, evodija, leska, srebrnolisni javor, kovrdžava vrba i dud svoje novo stanište će pronaći u ovom divnom gradu na Begeju“, rekla je Ivana Vasić, samostalni stručni saradnik za zaštićena područja i zaštitu životne sredine JP ,,Vojvodinašume“

Ovu veliku akciju pošumljavanja pokrenuli su prošle godine Schneider Electric Serbia Business Run i Fondacija Ana i Vlade Divac, sa idejom da iskoristi moć pokreta ljudi u zaštiti naše planete, ukazujući na uticaj koji mogu da ostvare korak po korak, drvo po drvo.

Prošlogodišnja sadnja bila je usmerena na Grad Beograd, dok je ove godine za sadnju dve hiljade sadnica odabrana lokacija u Zrenjaninu, a plan za naredne godine je da se pošumi što više lokacija širom Srbije, kroz moto jedan trkač – jedno drvo, kao doprinos trkača borbi protiv klimatskih promena.

Društveno odgovorne i ekološki osvešćene kompanije imaće mogućnost kupovine sadnica putem sajta serbiabusinessrun.com, a pojedinci putem SMS-a. Sve kupljene sadnice biće posađene na unapred dogovorenoj lokaciji, odabranoj u saradnji sa JP „Vojvodinašume“, od kojih će iste biti i nabavljene. Na kraju same kampanje biće proglašen pobednik – kompanija koja je kupila najveći broj sadnica i time doprinela izgradnji pluća naše zemlje.

Srbija ima najmanji procent šumovitosti među zemljama iz okruženja, a Autonomna pokrajina Vojvodina, sa ispod 7% površine pod šumama, predstavlja područje sa najnižim stepenom šumovitosti kako u Srbiji, tako i u Evropi. Kako bi se trenutna situacija poboljšala zacrtani cilj je 14% Vojvodine pod šumom, odnosno još oko 150.000 hektara zemljišta.