U petak 20. februara, u Gradskoj biblioteci u Pančevu, održana je promocija monografije „Labudovo okno“ iz edicije „Ramsarska područja Vojvodine“, u izdanju Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i Javnog preduzeća „Vojvodinašume“.

Nazivom „Labudovo okno“ obuhvaćen je kompleks veoma raznolokih vodenih i suvozemnih staništa na kontaktu Dunava i Deliblatske peščare. Čine ga tok Dunava dužine 20 kilometara, od ade Žilove kod Dubovca, do ušća reke Nere i Ramskog brda. Područje „Labudovo okno“ postalo je jedna od najvažnijih migratornih stanica i zimovališta ptica vodenih staništa iz Evrope. Svake godine, stotine hiljada ptica vodenih staništa zaposedaju usporene vode Dunava i njegovog priobalja.

Inače, Ramsarskom konvencijom o vodenim staništima, potpisanom 1971. godine, obezbeđuje se osnova za očuvanje i mudro korišćenje vodenih staništa i njihovih resursa. Na listi ramsarskih područja od međunarodnog značaja, do 2012. godine, našlo se ukupno deset područja iz Srbije, od toga osam u Vojvodini.

Povodom promocije „Labudovog okna“ otvorena je izložba fotografija Labudovog okna autora Geze Farkaša.