Završna online konferencija SavaTIES projekta na kojoj su predstavljeni rezultati trogodišnje međunarodne saradnje za efikasno upravljanje stranim invanzivnim vrstama u dolini reke Save održana je 12. maja 2021. Neposredno pre finalne konferencije održan je redovan sastanak projektnih partnera, kao i sastanak članica Savaparks mreže.

Organizatori konferencije su bili Javna ustanova Parka Prirode Lonjsko polje, Javna ustanova Zeleni prsten i EuroNatur fondacija (Nemačka) u saradnji s partnerima iz SavaParks mreže.

Uvodne reči su održali Gabriel Schwaderer, direktor nemačke fondacije EuroNatur i Marija Kušmiš, direktorka Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje. Na konferenciji je u ime Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske govorio Aljoša Duplić, direktor Zavoda za zaštitu životne sredine i prirode kao i spoljni saradnici na projektu Jana Kus Veenvliet, Ana-Christina Cardoso i Gustzav Csomor.

Na prvoj panel raspravi predstavljeni su partneri i pridruženi partneri projekta koji dolaze iz Nemačke, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine. Također, prikazani su koncepti projekta, teorijsko i primenjeno znanje, istraživanja i komunikacijske aktivnosti. U daljnjem toku konferencije govorilo se o rezultatima projekta, budućoj saradnji i o ulozi nevladinih organizacija koje mogu uticati na politiku.

Na konferenciji je predstavljen i film autora Gorana Šafareka Plavo-zeleni svet reke Save. U filmu je prikazan problem stranih invazivnih vrsta.

SavaTIES projekat provodio se posljednje tri godine s ciljem pronalaska efikasnog rešenja za trajno iskorjenjivanje stranih invazivnih vrsta. Tokom projekta, održavanjem kurseva o metodama uklanjanja i iskorenjivanja stranih invazivnih vrsta, svi projektni partneri su usavršili načine tretiranja invanzivnih vrsta. Međusektorska i međunarodna saradnja doprinela i boljem povezivanju transnacionalnog koridora.

Trejler za film Plavo-zeleni svet reke Save možete pogledati na sledećem linku: https://youtu.be/mop9lIRhdzc a ceo dokumentani film o reci Savi i naporima za uklanjanje invazivnih vrsta na sledećem linku: Trejler za film Plavo-zeleni svet reke Save možete pogledati na sledećem linku: https://youtu.be/me4X40nHGNY 

Finalna projektna publikacija je dostupna OVDE.