U Republici Češkoj je 25. maja 2013. godine u okviru Sajma lova, ribolova i pčelarstva „Natura Viva“ 2013, u gradiću Lysa nad Labem, održano 15. Evropsko prvenstvo u oponašanju rike jelena. Takmičenje je bilo organizovano pod pokroviteljstvom Lovčkog Saveza Češke koje ove godine slavi devedeset godina postojanja.

Delegacije iz deset evropskih zemalja takmičile su se u ukupno četiri discipline, odnosno u četiri različita načina rike jelena. Ovo je bio treći nastup delegacije Srbije, koju su činili predstavnici JP „Vovodinašume“, vođa delegacije Srđan Peurača (dipl. ing. šum), sudija Dejan Kojić (dipl. ing. šum), lovočuvari Ivan Blažev i Zoran Andrašev (lovište „Kozara“ Bački Monoštor), i Bojan Vasiljević (lovište „Kućine“).

U pojedinačnom plasmanu prvo mesto je pripalo Janu Brtniku iz Češke, drugo mesto Tomašu Malinskom iz Poljske, dok je treći bio Zoran Andrašev. U ekipnom plasmanu Srbija je zauzela četvrto mesto. U pojedinačnoj konkurenciji Ivan Blažev je bio šesti, a Bojan Vasiljević dvadesetpeti.

Samo takmičenje se sastoji iz nekoliko disciplina, a takmičarima je dozvoljeno da koriste svoj glas koji uz pomoć različitih pomagala pretvaraju u gromoglasnu riku. Ove godine ocenjivane su četiri discipline: oponašanje mladog jelena, oponašanje starog dominantnog jelena na rikalištu sa košutama, dva jelena koja se međusobno izazivaju i stari jelen na kraju rike.

Kako bi se obezbedila nepristrasnost tokom ocenjivanja, sudije iz svih zemalja učesnica, Belorusije, Litvanije, Poljske, Slovačke, Austrije, Nemačke, Mađarske, Slovenije, Srbije i Češke, bile su smeštene u posebne boksove.

Lov na jelena, kao najcenjenije i najvrednije divljači na evropskom kontinentu, oduvek je bila stvar prestiža, a sama rika jelena predstavlja najimpozantniji i najglasniji ljubavni zov u našim šumama, koji ostavlja upečatljiv utisak ne samo na svakog lovca, nego i na svakog istinskog ljubitelja prirode.

JP „Vojvodinašume“ i Lovački savez Srbije su se 2010. godine uključili u ove manifestacije gde se susretnu lovačke kulture i običaji iz cele Evrope, sa ciljem da se visoka divljač iz Srbije i srpska lovišta što više promovišu i unaprede.

 

Sledeće Evropsko Prvenstvo u oponašanju rike jelena biće održano u Austriji.

 

Ovde možete pogledati kako je 2011. godine izgledalo takmišenje na sajmu lova i ribolova LORIST: https://www.youtube.com/watch?v=qrNHyuxof2s