U sredu 14.06.2017 g.  Međunarodni koordinacioni savet UNESKO programa „Čovek i biosfera“, je u okviru ovogodišnjeg zasedanja u Parizu doneo odluku da rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ bude upisan u Svetsku listu rezervata biosfere. Rezervat biosfere “Bačko Podunavlje” se nalazi na severozapadu Vojvodine i deo je “Evropskog Amazona”, koje predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko – močvarnih celina na čitavom toku Dunava. Ovaj jedinstveni rečni predeo područje je izuzetne biološke raznovrsnosti i centar retkih prirodnih staništa kao što su prostrane plavne šume, ade, rukavci i peščane rečne obale.


Ovo je drugi rezervat biosfere u Srbiji (pored rezervata „Golija-Studenica“) koji se prostire na područjima opština Sombor, Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palanka na površini od 176.635 ha, u okviru koga se nalaze četiri zaštićena područja, među kojima su i Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje“ ali i druge površine kojima upravlja i gazduje JP „Vojvodinašume“ u okviru ŠG „Sombor“ i  ŠG „Novi Sad“

 …

„Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ se pridružio svetskoj mreži koju čine ukupno 669 rezervata biosfere priznatih od strane UNESKO-a, osmišljenih sa ciljem očuvanja prirodnog bogatstva od izuzetnog značaja, dok u isto vreme promovišu održivi razvoj lokalnih zajednica na tim područjima. Uspostavljanje rezervata biosfere „Bačko Podunavlje“ je veoma značajan korak ka formiranju prekograničnog rezervata biosfere „Mura – Drava – Dunav”, prvog zaštićenog područja u svetu koje se prostire u pet zemalja – Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Austriji.