U Centru za posetioce (Haus im Moos) zaštićenog područja „Donauauwald Neuburg-Ingolstadt–Danube valley between Neuburg and Ingolstadt / Dolina Dunava između Neuburg-a i  Ingolstadt-a,01. 02. 2012. godine održan je sastanak radne grupe (radionica) za upravljanje staništima (Task Force Meeting) projekta „DANUBEPARKS – Danube River Network of Protected Areas“ –  Dunavska mreža zaštićenih područja, u okviru Programa međunarodne saradnje Jugoistočne Evrope koji je sufinansiran od strane Evropske Unije. Učešće na ovom skupu imali su, pored lidera projekta  Georga Franka i predstavnici partnera iz Nemačke (domaćini skupa), Slovačke i Srbije, a predstavnici našeg Preduzeća bili su dr Zoran Tomović, mr Miljan Velojić i Radmila Šakić.

Fokus ove radionice bile  su šumarske smernice „Forestry Guidelines“ i priručnik o upravljanju dabrovima “Beaver Handbook”, dokumenti od izuzetne važnosti za sva zaštićena područja u Dunavskoj  mreži. Diskusija na ovom skupu dala je pun doprinos, a rad na ovim dokumentima treba da:

  • naglasi različite perspektive zaštićenih područja;
  • uključi šire aspekte po pitanju priručnika o upravljanju dabrovima;
  • definiše zajedničke zahteve (ključne tačke) po pitanju šumarskih smernica;
  • pripremi izveštaje koji bi mogli biti usvojeni kao zajednička i jaka poruka projekta DANUBEPARKS na Upravnom odboru (Steering Committee Meeting), koji će se održati 28. 02. 2012. godine u Beču.