U specijalnom rezervatu prirode „Obedska bara“ kojim upravlja JP ,,Vojvodinašume”, 14.07.2016. godine, u zajedničkoj akciji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine, kao i kompanijom UNIWAB, demonstriran je rad amfibije sa novim priključnim alatima, kao jedne od novijih ekološko prihvatljivih tehnologija u okviru sprovođenja aktivnih mera zaštite u ovom zaštićenom području. IMG_3568_resize

Amfibija je kolegijalnošću upravljača Ludaškog i Palićkog jezera ustupljena za potrebe prezentacije rada novih priključnih alata.

Predstavnici JP „Vojvodinašume“, Pokrajinskog zavoda i Sekreterijata su istakli da je prostornim planom posebne namene za SRP „Obedska bara” definisano očuvanje njenih prirodnih vrednosti kao i dugoročan program zaštite koji se odnosi na revitalizaciju barskih i vodenih staništa.

IMG_3725_resize

U tom procesu bi korišćenje amfibije sa alatima za sečenje priobalne drvene i žbunaste ali i vodene vegetacije i njeno uklanjanje iz vode, kao i vađenje sedimenta sa dna, imalo nemerljivu ulogu u zaštiti „bisera“ prirode kao što je Obedska bara. Zarastanje vlažnih područja koje dovodi do narušavanja ekosistemskog diverziteta, posebno kada su u pitanju vlažna močvarna staništa, može se usporiti na duži period korišćenjem jedne ovakve mašine čija je osnovna namena čišćenje vodenih površina od priobalnog i podvodnog rastinja, odmuljivanje i uklanjanje smeća.

IMG_3629_resize

Primena ovakve mašine omogućiće sprečavanje eutrofizacije i bujanja vodene vegetacije usled taloženja organskih materija iz rečnog nanosa, a takođe se može očekivati postepeno povećanje površina pod vodom.

rtfhf

Današnjem događaju su, pored domaćina i organizatora, prisustvovali predstavnici drugih upravljača, NVO kao i brojni predstavnici medija.

DSC_0173

Gospodin Torbjorn Hahlin, vlasnik kompanije i konstruktor mašine je istakao da specijalno amfibijsko vozilo TRUXORDM 5045 radeći u vodenoj sredini ne vrši pritisak, niti oštećuje tlo, dok je radom na suvoj podlozi, opterećenje jednako opterećenju koji proizvodi čovekova prosečna težina. Rotacioni disk/glava čiji rad je lično demonstrirao je namenjen uklanjanju žbunaste i drvenaste vegetacije. Kompanija UNIWAB je prisutna na tržištu u preko 50 država.

IMG_3654_resize