Pred nama je, po mnogima, najlepše godišnje doba – proleće, kada se uspavana priroda, koju pored nas čini i vrlo zanimljiv i bogat biljni i životinjski svet, ponovo budi, raste, cveta, rađa se i raduje novom životu.

Pozivamo Vas da iskoristite naredne dane i lepo vreme i posetite neki od rezervata prirode, možda rezervat u kojem ste već bili  nekog davnog leta, a koji će Vam se sada predstaviti u sasvim drugačijem ruhu, ili se uputite u novu avanturu i odlučite za ekološku destinaciju koju sada obilazite prvi put.

U zaštićenom području postajete stvarni deo prirode, dopustite da poseta i boravak u rezervatu kao što su Gornje Podunavlje, Koviljsko-petrovaradinski rit, Obedska bara ili Deliblatska peščara, bude Vaš privremeni beg iz urbanog okruženja u divlju netaknutu prirodu. Upoznajte autentične vrednosti  prirodnih dobara kroz aktivnosti i na način da u njima uživate provodeći slobodno vreme u prirodi, ali i tako da ih zajedno sačuvamo za potonje generacije, svesni svih izazova koji u očuvanju prirode stoje pred nama.

U većini ovih rezervata prirode pešačke staze koje vode kroz listopadnu ili četinarsku šumu, preko livada do proplanaka su različite dužine, kružne, jasno obeležene odgovarajućim putokazima i info tablama, što ih čini pogodnim za samostalni obilazak.

Za organizovane grupe posetilaca (25 ili više osoba, po dogovoru) uz prethodnu najavu možemo organizovati obilazak rezervata u pratnji stručnog vodiča koji će predstaviti rezervat i predočiti Vam međusobnu povezanost prirodnih vrednosti i kulturno-istorijskog nasleđa područja.

Teren je ravničarski, pa su staze pogodne za sve starosne grupe i nivoe kondicione pripremljenosti, uz adekvatnu obuću koja je pogodna za šumsku šetnju. Nešto drugačija je Deliblatska peščara,  gde je teren dinski i  blago zatalasan sa manjim ili većim usponima i nagibima tako da duže staze preporučujemo kondiciono spremnijim osobama.

Posetiocima koji pored pešačkih tura kroz šume, žele da upoznaju bogatstva  rezervata prirode sa vode, na raspolaganju su različiti turistički sadržaji, poput vožnje katamaranom na Obedskoj bari ili najma čamca na vesla, kojim samostalno istražujete rezervat na Obedskoj bari ili Gornjem Podunavlju. Osim toga, za manje grupe do 4 ili 6 osoba u motornom čamcu, organizuju se vožnje na Bajskom kanalu kod Bezdana u Gornjem Podunavlju ili istražuju stari ritovi i meandri Dunava u Koviljskom ritu.

Rezervat prirode Deliblatska peščara pored svojih sedam uređenih šetnih staza za Vas organizuje smeštaj u objektu Edukativnog centra kao i izlete za manje grupe terenskim vozilom.

Sve detalje i ostale informacije o cenama i programima možete pogledati na linku:

https://www.vojvodinasume.rs/vojvodinasume-turist/eko-turizam/programi/