Lokalitet „Ušće Revenice“ na Obedskoj bari, u četvrtak 22.08.2019. godine, bio je mesto održavanja događaja u okviru projekta „Sava TIES“ čiji je cilj podizanje svesti o neophodnosti upravljanja invazivnim vrstama. Ovo je bila dobra prilika da se skrene pažnja na neophodnost aktivnog i permanentnog delovanja usmerenog na smanjenje brojnosti ovih vrsta. Deo ovog događaja bili su učesnici međunarodnog volonterskog kampa, zaposleni JP „Vojvodinašume“, Pokrajinskog sekreterijata za životnu sredinu, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Mladih istraživača Srbije, lokalne NVO „Zeleni pogled“ i Medikal Spa Asocijacije.

Oko 50 učesnika ovog događaja je imalo priliku na samom početku da se upozna sa „Sava TIES“ projektom ali i sa dosadašnjim aktivnostima svih institucija na uklanjanju invazivnih vrsta na području Obedske bare, ali i drugim aktivnostima kao što je šumska medicina.

Jučerašnje okupljanje u okviru „Sava TIES“ projekta je utoliko značajnije jer je imalo i međunarodni karakter. Naime, okupljanjem 14 volontera iz 10 zemalja celog sveta u nedelju 18. avgusta, započeo je 22. Međunarodni volonterski ekološki kamp “Obedska bara 2019”. Kao i prethodnih godina i decenija, i ove godine, kamp realizuju Udruženje građana „Zeleni pogled“ iz Kupinova i Mladi istraživači Srbije, pod pokroviteljstvom Opštine Pećinci i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, a partneri na projektu su Turistička organizacija Opštine Pećinci, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i JP „Vojvodinašume“.

Značaj ovog kampa je višestruk jer se svake godine tokom trajanja kampa očiste velike površine obrasle invazivnim vrstama uz Obedsku baru. Ciljevi aktivnosti su očuvanje vlažnih livada i otvorenih površina, kao i vodenih površina koja su staništa i hranilišta ptica u ovom zaštićenom području.

Kontinuirani rad koji traje već skoro 30 godina ima očigledne rezultate jer se u poslednjih nekoliko godina na Obedsku baru najpre vratio crni ibis (nestao pre 60 godina), zatim čaplja kašikara (nestala pre 30 godina), kao i beli ibis poznat pod nazivom čaplja govedarka (nije boravio u Specijalnom rezervatu prirode više od 130 godina).

Ovaj događaj nije bila puka promocija projekta nego i radni dan za sve okupljene. Zajedno sa volonterima iz Rusije, Japana, Meksika, Španije, Kine, Francuske, Nemačke, Italije, Turske i Srbije, zaposleni JP „Vojvodinašume“ i predstavnici pomenutih institucija su ručno uklanjanli rastinje na budućoj trasi vodnog tela odnosno na području gde će se tokom septembra sprovoditi pilot aktivnosti.

Na facebook stranici projekta: https://www.facebook.com/SavaTIES.project/  možete pogledati i druge projektne aktivnosti ostalih partnera.