dfh

Na sedmom Međunarodnom takmičenju u oponašanju rike jelena „Zlatni rog“ 2016., koje je održano danas na centralnom štandu JP „Vojvodinašume“, na Novosadskom sajmu u okviru Međunarodnog sajma lova i ribolova „Lorist“, prvo mesto poneo je Janez Podkrižnik (28) iz Slovenije.

dfbimg_1491img_1429

Takmičari su se nadmetali u disciplini „Dva jelena na rikalištu za krdo košuta“, a pošto je bilo izjednačeno, za drugo i treće mesto borili su se rikači u disciplini „Alfa mužjak na rikalištu koji drži svoj harem“. Tako je drugo mesto poneo upravo najmlađi takmičar Košir Urban, takođe iz Slovenije.

img_1426img_1434

Takmičari su lovci koji koriste rikalice za oponašanje rike jelena u samom činu lova, a ovde pokazuju svoje umeće u prepoznavanju glasa, jačine i dubine glasa jelena. Rikalica je sredstvo za pomoć u lovu, ali i glavno „oružje“ na takmičenju.

img_1456
– Za oponašanje rike dozvoljeni su svi predmeti osim elektronskih, a takmičari najčešće koriste rogove, češke rikalice i razne druge predmete kojim mogu da proizvedu zvuk rike jelena.img_1495

Ono što je specifično na ovom takmičenju jeste da, iako se koriste ocene od 1 do 6, sudije nikada ne daju ocenu manju od tri. To je naš dogovor i sad je već tradiciija, a činimo to zbog toga što je ljude iz šume bilo teško motivisati da se pojave sa svojim umećem pred publikom i kamerama, zato se trudimo da ih nikako ne demorališemo – rekao je sudija Srđan Peurača, iz JP „Vojvodinašume“ koje je bilo domaćin ovog Međunarodnog takmičenja.