JP “Vojvodinašume“ kao upravljač Rezervata pružilo je podršku Turistickom Udruzenju „Vikend“ iz Bezdana, Ekoloskom Drustvu „Ozon“ iz Bezdana i Udruzenju Nauticara „Dunavski Propeler“ iz Beograda u organizovanju Waterways International –  Foruma o nautickom turizmu na rekama i kanalima od 15. do 17. aprila 2011. god. u Bezdanu, selu na rubu Rezervata.

Forum je predstavljao pravu priliku za informisanje iz oblasti nautickog turizma na rekama i kanalima sa primerima dobre i lose prakse iz zemlje i okruzenja, razmenu iskustava, prekogranicnu saradnju, prostorno planiranje i potencijalno otvaranje novih radnih mesta. Ekologija i industrijsko nasledje su, takođe, bili zastupljeni. Učešće na forumu su uzeli predstavnici iz resornih Ministarstava, Turističkih zajednica Apatina i Sombora, Zavoda za zaštitu spomenika kulture, prekograničnih suseda (Hrvatska i Mađarska)…

Upravljač Rezervata je ukazao na važnost primene Uredbe o zaštiti Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje“ pri planiranju budućih projekata i aktivnosti. Izrada projekata bez prethodnog konsultovanja sa upravljačem može dovesti do neprimenjivosti samih projekata, čak i kada su oni finansirani i odobreni.