U periodu od 20. do 24. 05. 2013. godine u Provansi (Pertuis), Francuska, realizovano je studijsko putovanje i obilazak tri regionalna parka prirode Camargue, Luberon i Verdon. U okviru projekta WWF-a “Parkovi Dinaridi”, WWF Mediteranski program organizovao je studijsko putovanje u Francusku da pokaže kako funkcionišu sertifikovana zaštićena područja u pogledu održivog turizma na primeru tri regionalna parka prirode u cilju dobijanja European Charter-a, povelje za održivi turizam Europark federacije.

Učešće na ovom putovanju imali su predstavnici zaštićenih područja iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, koji su izabrani od strane WWF-a za implementaciju principa održivog turizma i dobijanje European Charter-a, tzv. ECST (European Charter Sustainable Tourism) koordinatori. Predstavnci našeg Preduzeća bili su mr Miljan Velojić i Radmila Šakić.

Glavni cilj evropske povelje za održivi turizam u zaštićenim područjima je poboljšanje održivog razvoja i upravljanje turizmom u zaštićenim područjima, koji uzima u obzir potrebe očuvanja životne sredine, lokalno stanovništvo, lokalno poslovanje i posetioce. Regionalni parkovi prirode u Provansi, kao nosioci European Charter-a, izabrani su kao najbolji primeri dobre prakse u kontekstu primene održivog turizma u zaštićenim područjima.

Kada su u pitanju naša zaštićena područja, odnosno SRP „Gоrnje Podunavlje“ kao izabrano područje, opšti je zaključak da sve aktivnosti vezane za dobijanje evropske povelje za održivi turizam predstavljaju uspostavljanje tzv. foruma interesnih grupa i primenu određenih principa i kriterijuma (izrada strategije i akcionog plana), odnosno sertifikaciju održivog turizma.