Dvadeset godina rada i poslovanja Javnog preduzeća „Vojvodinašume“ obeleženo je 30.09.2022.g.  u Novom Sadu održavanjem svečane akademije u Kongresnom centru Master. Pod sloganom „Štitimo prirodu, čuvamo šume“, JP “Vojvodinašume” je ugostilo visoke predstavnike iz sfere privrede, nauke i politike iz zemlje i inostranstva, kao i eminentne stručnjake i partnere.

Na početku svečane akademije sve prisutne je pozdravio direktor Roland Kókai koji je naglasio da se slobodno može reći da su “Vojvodinašume” preduzeće čije se ime prepoznaje u našoj zemlji, regionu, ali i stručnom svetu zemalja širom Evrope. Javno preduzeće “Vojvodinašume” će nastaviti da neguje tradicionalno vojvođansko šumarstvo harmonizujući pravila šumarske struke i dugu tradiciju sa novim tehnologijama i modelima poslovanja.

Rad i delovanje Javnog preduzeća “Vojvodinašume” predstavlja jednu od strateških poluga razvoja zelene ekonomije u Republici Srbiji, naglasio je direktor Roland Kókai. U završnici svog govora, direktor Roland Kókai je istakao da su zaposleni u preduzeću opredeljeni da i u budućnosti istraju na putu daljeg razvoja preduzeća, unapređenja stanja šuma, očuvanja zaštićenih područja, unapređenja i očuvanja fonda divljači, unapređenja znanja i tehnologija rada, poboljšanja uslova rada i standarda zaposlenih, unapređenja društvene odgovornosti i svestrane saradnje sa naučnim  i obrazovnim  institucijama i svim drugim interesnim grupama.

Tokom trajanja programa, gosti su imali priliku da se kroz živopisni film upoznaju sa razvojem preduzeća u proteklih 20 godina, kao i sa brojnim uspesima i priznanjima stečenim u prethodnom periodu. Proslavu dvadeset godina JP “Vojvodinašume” obeležila je i dodela priznanja koje su uručene najvažnijim partnerskim institucijama.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i potpredsednica Skupštine APV Aleksandra Đanković prisustvovali su danas svečanom obeležavanju velikog jubileja JP „Vojvodinašume“, dvadesetoj godišnjici uspešnog rada ovog javnog preduzeća. Pozdravljajući goste i zahvaljujući se na ovom prestižnom priznanju, predsednik Skupštine AP Vojvodine, gosp. Ištvan Pastor, uputio je svoje iskrene čestitke. On je istakao da su rezultati rada posle dve decenije postojanja JP „Vojvodinašume“, čiji je osnivač Skupština AP Vojvodine, dokazali da su tadašnja opredeljenja bila ispravna.

„Gazdovanje šumama nije samo pitanje sadašnjosti, već je pitanje brige za budućnost naše dece. „Vojvodinašume“ su svojim gazdovanjem dokazale da ono što je državno i javno, takođe može i mora biti efikasno, ekonomično i uspešno i da može da doprinese budžetu Republike Srbije, umesto da se na njega oslanja. U tome „Vojvodinašume“ prednjače i predstavljaju etalon kojem treba težiti“, rekao je gosp. Pastor.

Jubilej su preduzeću čestitali i gospodin Saša Orlović, direktor Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu i prof. dr Branko Stajić, dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu, koji su, primajući jubilarnu plaketu, uputili čestitke naglasivši odličnu saradnju sa JP “Vojvodinašume”.

Takođe, Istaknutim zaposlenima dodeljene su specijalne plakete i ordenja za doprinos razvoju i unapređenju poslovanja preduzeća. Dobitnici priznanja su:

U kategoriji samostalni referent i referent šumarske struke

 • Aleksandra Savić Župunski, šumsko gazdinstvo Sremska Mitrovica,
 • Ivan Todorčević, šumsko gazdinstvo “Banat” Pančevo,
 • Milun Elezović, šumsko gazdinstvo Novi Sad,
 • Đorđe Lutkić, šumsko gazdinstvo Sombor;

U kategoriji šef šumske uprave, odnosno šef radne jedinice

 • Aleksandar Ždinjak, šumsko gazdinstvo Sremska Mitrovica,
 • Simo Travica, šumsko gazdinstvo “Banat” Pančevo,
 • Željko Marinković, šumsko gazdinstvo Novi Sad,
 • Branislav Ivanišević, šumsko gazdinstvo Sombor;

 – U kategoriji rukovodilac službe

 • Marko Stević, šumsko gazdinstvo Sremska Mitrovica,
 • Tanja Ostojić-Miljević, šumsko gazdinstvo “Banat” Pančevo,
 • Predrag Mirić, šumsko gazdinstvo Sombor;

 – U kategoriji ostale prateće struke (visoka i viša stručna sprema)

 • Danica Rimac, šumsko gazdinstvo Sremska Mitrovica,
 • Ljiljana Kostić, šumsko gazdinstvo “Banat” Pančevo,
 • Aleksandra Vujasinović, šumsko gazdinstvo Novi Sad,
 • Biljana Latić, šumsko gazdinstvo Sombor;

U kategoriji Direkcija javnog preduzeća-Lovoturs-Turist

 • Bojan Tubić, direkcija Javnog preduzeća Vojvodinašume,
 • Đuro Kopitović, direkcija Javnog preduzeća Vojvodinašume.

Priznanje je, pored zaposlenih, posthumno dodeljeno i Jaroslavu Papu, dugogodišnjem saradniku preduzeća u čije ime je plaketu preuzela njegova udovica Ksenija Pap. U čast Jaroslavu Papu upriličena je i izložba njegovih fotografija.

Posebnu draž svečanoj akademiji dali su i istaknuti novosadski muzički umetnici Aleksandar Dujin orkestra, Gudački kvartet “Lady Strings” i Novosadski kamerni hor pod dirigentskom palicom Božidara Crnjanskog.

Radio – televizija Vojvodine – Link  .. https://www.youtube.com/watch?v=S3Fnty9z1_A&t=71s 

Portal – Vojvodinauživo.rs – Link