JP “Vojvodinašume” već tradicionalno obeležava Međunarodni dan šuma kako to i priliči preduzeću koje kao osnovnu delatnost ima gajenje i zaštitu šuma i tom prilikom nastoje da afirmišu značaj pošumljavanja za širu društvenu zajednicu.

Ovogodišnje medijsko promovisanje je započeto pre više od mesec dana nizom aktivnosti, koje su imale za cilj isticanje značaja stručnog gazdovanja šumama, očuvanja šuma i promociju zdrave životne sredine. Najvažniji akteri u obeležavanju ovog važnog datuma su najmlađi, odnosno deca predškolskog uzrasta, učenici osnovnih i srednjih škola iz mnogih naseljenih mesta u Vojvodini sa kojima JP „Vojvodinašume“ ima više zajedničkih aktivnosti na različitim lokacijama. U ovogodišnjem obeležavanju dana šuma učestvovalo je preko 400 dece različitog uzrasta.

 Zaposleni JP „Vojvodinašume“ su ovom prilikom u učionicama, ali mnogo više na terenu, najmlađim sugrađanima ukazali na značaj šuma, ne samo za čoveka, već i za biljni i životinjski svet. Među njima je bilo stotinak dece iz osnovnih škola „23 Oktobar“ iz Klenka, „Milivoj Petković – Fećko“ iz Platičeva, „Miloš Crnjanski“ iz Hrtkovaca, “Dušan Vukasović Diogen” iz Kupinova“ i „Sremski front“ iz Šida.

Tokom današnjeg ali i narednih dana upoznaćemo ih sa tehnologijom proizvodnje sadnog materijala u cilju obnavljanja postojećih i podizanja novih šuma, načinom  nege i zaštite šuma, kao i sa svim korisnim funkcijama koje one pružaju. Najmlađi iz predškolske ustanove „Pčelica“ iz Sremske Mitrovice su imali priliku da više saznaju o oprašivanju a sve  kroz igru, aplikacije, otkrivačke aktivnosti, didaktičke igre.

Zajedničke akcije pošumljavanja i akcije čišćenja manjih divljih deponija sa lokalnim organizacijama ili školama su sprovođene već od početka februara. Tako je sa učenicima sedmog razreda OŠ „Dušan Vukasović Diogen“ izvršeno pošumljavanje jasenom na teritoriji ŠU Kupinovo.

U okviru obeležavanja dana šuma, JP „Vojvodinašume“ je tradicionalno učestvovalo i na manifestaciji „Novosadsko proleće“ na novosadskom Spens-u gde su pored edukativnog programa u Eko kutku promovisane i knjižice „Kako poštati šumski istraživač“ i ,, Eko kviz o Gornjem podunavlju“. Svim posetiocima ove manifestacije su uručeni promo materijali kao i vrećice u kojima su žirevi sa uputstvom za setvu.

 

Nadamo se da će ove aktivnosti biti podsticaj za širu javnost da se mobiliše i da svoj doprinos na očuvanju zdrave životne sredine.