Iako dan ranije, Svetski dan zaštite životne sredine obeležen je posetom ministarke Irene Vujović i ministra Branka Ružića Specijalnom Rezervatu Prirode „Obedska bara“. Kako su Ministarstvo zaštite životne sredine i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nedavno započeli saradnju na zajedničkom kreiranju sistemskog edukativnog programa iz oblasti zaštite životne sredine, Svetski dan zaštite životne sredine je iskorišćen kako bi se naglasila potreba povezivanja edukacije, zaštićenih područja, društveno korisnog rada i boravka u prirodi.

Ministri su nakon zvaničnog otvaranja događaja, obišli i upoznali sa konceptom i edukativnim programima koji se sprovode u SRP „Obedska bara“, gde su deca od 1. do 4. razreda iz OŠ „Dušan Vukasović Diogen“ iz Kupinova zajedno sa stručnjacima JP „Vojvodinašume“ imali projektnu nastavu.

Nakon održanog edukativnog časa održan je kviz znanja, kada su predstavnici kompanije Sportvision koja je usmerena na ekološko i odgovorno poslovanje, pripremili  poklone za osnovce.

Deca su zajedno sa ministrima posadila i sadnice hrasta lužnjaka u prijemnom parku info-centra „Obedska bara“ i obećala da će se o njima starati i primeniti stečeno znanje u cilju očuvanja svog okruženja. Nakon izjava za medije, predstavnici Vlade Srbije su imali i priliku da se bolje upoznaju svim do sada sprovedenim ali i budućim aktivnostima planiranim u ovom zaštićenom području, i to kroz vožnju katamaranom Krstonošića oknom sa predstavnicima JP „Vojvodinašume“.