U periodu od 18. do 20. septembra 2013. godine u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu, održan je treći sastanak u okviru projekta “Adriatic model forest”. Sastanak je održan u organizaciji Šumarskog fakulteta u Sarajevu. Na sastanku su bili prisutni predstavnici partnerskih institucija koji učestvuju u projektu, iz Italije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Albanije i Srbije (iz Srbije predstavnici JP “Vojvodinašume” Petrovaradin i Šumarskog instituta iz Beograda).

Prvog dana sastanka organizovana je stručna ekskurzija tokom koje su predstavnici partnerskih institucija posetili pilot područje za potencijalnu modelnu šumu na teritoriji opštine Tešanj. Učesnici radionice su bili u prilici da posete preduzetnike i firme koji se bave finalnom preradom drveta, kao i preradom i distribucijom nafte (Hifa Oil). Drugog i trećeg dana sastanka održan je čitav niz prezentacija posvećenih razvoju partnerstva (umrežavanje interesnih grupa).

Predstavnici institucija koje su učesnici u projektu, predstavili su potencijale za razvoj partnerstva u okviru svojih pilot područja za formiranje modelne šume. Poseban doprinos kvalitetu sastanka, svojim prezentacijama i učešćem u diskusijama, dali su Nikolas Duval, predstavnik Međunarodne mreže modelnih šuma iz Kanade i Rikardo Kastelini, predstavnik  Mediteranske mreže modelnih šuma. Poslednjeg dana održan je i sastanak Steering committee-a projekta na kome se raspravljalo o tehničkim pojedinostima vezanim za sprovođenje projekta.