U okviru regionalnog projekta “African Swine Fever emergency preparedness in the Balkans” (TCP/RER/3704), koji organizuje FAO Regionalna kancelarija za Evropu i Centralnu Aziju (UN agencija za hranu i poljoprivredu), radi utvrđivanja aktivnosti i mera za rano otkrivanje i sprečavanje pojave, unošenja i širenja afričke kuge svinja (AKS), kao i za suzbijanje i iskorenjivanje AKS u lovištima na teritoriji Republike Srbije i definisanja neophodnih procedura, dana 23.05.2019. godine u lovištu “Karakuša” održane su radionica i okrugli sto. Realizacija FAO radionice podržana je od strane Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Uz asistenciju službe za lovstvo JP ”Vojvodinašume”, gosti su upoznati sa načinom gazdovanja divljom svinjom u lovištima JP “Vojvodinašume” i sprovedena je pokazna vežba, u tri grupe, sa temom postmortalnog pregleda i uzorkovanja odstreljene divlje svinje od strane predavača radi edukacije učesnika radionice u cilju ranog otkrivanja simptoma afričke kuge na jedinkama divljih svinja. Tema okruglog stola bila je predlaganje mera za suzbijanje i iskorenjivanje AKS u lovištima i definisanje neophodnih procedura.

Predavači su bili FAO konsultanti Daniel Beltran Alcrudo, Marius Masiulis i Mark Hovari, a gosti su bili iz Albanije, Bosne i Hecegovine, Gruzije, Litvanije, Mađarske, Makedonije, Rusije, Ukrajine i Srbije. Ukupno su bila 42 učesnika koja su imala priliku da upotpune svoja znanja o afričkoj kugi svinja, podele sopstvena iskustva, te i pomognu Upravi za veterinu MPŠV Srbije u pripremanju i sprovođenju mera za suzbijanje i iskorenjivanje AKS u lovištima na teritoriji Republike Srbije i definisanju neophodnih procedura.