JP ,,Vojvodinašume“ je tradicionalno prisutno na Međunarodnim sajmovima „Lorist“, koji se ove godine održavaju  po 51 put, za sve posetioce u jesenjoj sezoni priredbi i tim povodom je održana konferencija za brojne novinarske ekipe u prijatnom ambijentu Kaćke šume u Lovačkoj kući ,,4 Jelena“.

Svake godine se detaljno planiraju sve aktivnosti tako da projektni tim, uvek ponudi nešto specifično, nesvakidašnje i atraktivno a sve u cilju promovisanja brojnih segmenata delatnosti i potencijala područja na kojem gazdujemo istakla je generalna direktorica  JP ,,Vojvodinašume“ Marta Takač.

Plan je da se predstavimo  domaćim i inostranim posetiocima  kroz  svakodnevne prezentacije delatnosti šumarstva, lovnih kuća, lova, lovnog turizma i ugostiteljstva u Vojvodini.

Ove godine su takođe i Specijalni rezervati prirode i zaštićena prirodna dobra, sasvim jasno prepoznati kao imperativi,  te preduzeće priprema  prezentacije programa eko turizma  u Auli Novosadskog sajma a na centralnom štandu hale 1  Master centra kao i uvek dobro posećen Događaj iznenađenja.

Predviđen je  konceptualno sadržajan program kao dobra ideja i poziv za interaktivan odmor i kvalitetno provedeno vreme, posebno je naglašen rad sa decom kroz male školice šumskog bontona, zabavne i  interesantne za sve uzraste koje nudimo tokom boravka na sajmu, istakla je direktorica Marta Takač.

U Hali 1 u segmentu lovstva, postavlja se izložba svih gajenih divljači lovišta na području na kojem gazduje preduzeće. Imaćete priliku da vidite i nekoliko ekskluzivnih trofeja koji su iz ovogodišnje lovne sezone ,,Rika jelena“ rekao je Izvršni direktor za lovstvo i ribarstvo JP ,,Vojvodinašume“ Branislav Stankov.

Već u subotu, na programu je deveto Prvenstvo u oponašanju rike jelena u kojem tradicionalno učestvuju  dragi gosti iz Mađarske, Italije i Slovenije. Predviđa se veliki broj takmičara i neizostavni orkestar lovačkih horni. U lovačkim i ribljim specijalitetima posetioci  će moći da uživaju u restoranu, Lovačke kuće ,,4 jelena“ na otvorenom delu Sajmišta kod hala 1 i 1a.  

Lovište Kaćka šuma i Lovačka kuća ,,4 Jelena“ je ekskluzivan teren i objekat u neposrednoj blizini Novog Sada, sa strelištem za glinene golubove i opremljenim terenom za streličarstvo i svakako  jeste okvir vrhunske ugostiteljske delatnosti sa lovstvom koje ga prati, istakao je  Stankov.

Lovačke kobasice od mesa podolskog govečeta koje se gaji u delu Deliblatske peščare nad kojim gazduje JP ,,Vojvodinašume“  očekuje Vas i kao deo ponude specijaliteta na Sajmu. To su specifične vrste mesa i hrane koja se ne može probati  ni na jednom drugom mestu. Segment ribolovnog i lovnog turizma je u Master hali.

Vreme sajamskih manifestacija je dobra prilika za druženje i razmenu iskustava, tako da su zvanice imale  priliku i da se oprobaju na terenu koji važi za jedan od najboljih u Vojvodini.

Prezentacije Specijalnih rezervata prirode kao Zaštićenih područja i oblasti Zaštite životne sredine očekuje Vas u četvrtak u Auli N. Sajma u prepodnevnim terminima predstavljamo SRP ,,Deliblatska peščara“, popodne SRP ,,Koviljsko – Petrovaradinski“  rit. Već u petak možete pogledati prezentaciju SRP ,,Gornje Podunavlje“ a popodne SRP ,,Obedska bara“ u formi promotivnih  filmova, istakla je Izvršna direktorica za šumarstvo u JP ,,Vojvodinašume“  Snežana Kovač.

Promovisaćemo edukativnu knjižicu ,,Kako postati šumski istraživač“, koja sadrži zanimljivosti i zadatke koji će najmlađe podstaći da usmere svoj istraživački duh ka prirodi.  Upoznaćemo ih kroz edukativne radionice sa značajem održivog razvoja i podstaći  da  prepoznaju realne situacije i aspekte njihovog rešavanja, naglasila je  Kovač.

U okviru Međunarodnih sajmova „Lorist“ priređuju se 51. međunarodni Sajam lova i ribolova, 51. Međunarodni sajam turizma, Sajam ekologije i Sajam sporta. Lov i ribolov počinje u sredu, 3. oktobra, dok ostale priredbe kapije za posetioce otvaraju dan kasnije, a svi sajmovi traju do nedelje, 7. oktobra.

Na sajmovima će nastupiti oko 450 izlagača koji će predstaviti ponudu u oblastima lova, ribolova i turizma Dunavskog regiona, ali i ekologiju i sport u našoj zemlji. Uz izložbenu postavku u halama i na otvorenom delu Sajmišta organizuju se kongresne aktivnosti i poslovni susreti, a učesnici dolaze iz 20 zemalja, Austrije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Danske, Grčke, Indije, Izraela, Mađarske, Maldiva, Nemačke, Norveške, Portugalije, Rusije, Rumunije, Srbije, Slovenije, Španije, Turske, Hrvatske.