Tradicionalna sajamska smotra lova, ribolova i sporta održana je od 28. septembra do 3. oktobra. Bogatstvom sadržaja i pratećih dešavanja u poslovno-stručnom delu i ove godine sajam je privukao ljubitelje i poklonike ovih aktivnosti.

JP Vojvodinašume se ove godine predstavilo široj javnosti u novom ruhu  kroz zanimljiv i bogat program, o čemu svedoči i izmenjeni koncept štanda preduzeća u novom i modernom dizajnu sa pratećom izložbom trofeja “Rika jelena 2010 –lovišta JP Vojvodinašume”.

Nakon svečanog otvaranja sajma Lorist,  štand preduzeća je posetio  potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu Pastor Ištvan, sa direktorom Novosadskog sajma Goranom Vasićem.

Drugog dana sajma, u prepodnevnim časovima štand preduzeća je obišao ministar  životne sredine i prostornog planiranja Vlade Republike Srbije Oliver Dulić, a popodne delegacija predvođena predsednikom Skupštine AP Vojvodine Egereši Šandorom.

Tokom šest sajamskih dana, štand preduzeća je obišao i veliki broj posetilaca, kolege iz partnerskih institucija i brojni poslovni partneri. Direktor preduzeća Marta Takač  i direktor Radio televizije Vojvodine Blažo Popović potpisali  su Protokol o saradnji  JP Vojvodinašume i najveće vojvođanske medijske kuće.

Kroz četiri intenzivna programska dana na štandu preduzeća promovisani su šumarstvo i lovstvo, kao glavne delatnosti preduzeća.

Prva dva dana sajma, na štandu preduzeća bila su posvećena šumarstvu gde je posebna pažnja bila usmerena najmlađima, predstavljanju osnovnih delatnosti preduzeća, promociji rezultata akcije podele sadnica “Zasadimo svoju šumu za zeleniju Vojvodinu”, promociji monografije “250 godina šumarstva ravnog Srema”, predstavljanju zaštićenih područja, itd.

 

 

Preostali sajamski dani su bili posvećeni lovstvu čiji je glavni fokus bio na predstavljanju lovišta, trofeja jelenske divljači (2010. god.), takmičenju hornista i oponašanja rike jelena, itd.

Najveću pažnju javnosti ali i novinara su privukle konferencije za štampu namenjene promociji rezultata akcije podele sadnica „Zasadimo svoju šumu za zeleniju Vojvodinu“ i prezentovanju rezultata lovne sezone „Rika jelena 2010“.

Veliko interesovanje javnosti privuklo je takmičenje hornista i takmičenje u oponašanju rike jelena, održano u subotu, na delu štanda gde je bila postavljena izložba trofeja jelena. Program takmičenja je vodio veliki poznavalac vojvođanskih lovišta novinar RT Vojvodine Bora Otić. Na kraju takmičenja u oponašanju rike jelena, u kome je učestvovalo 17 takmičara iz lovišta  Kozara, Bosutske šume, Plavna, Apatinski rit, Karakuša, Deliblatska peščara i Kućine, žiri u sastavu Branislav Stankov, Stanko Kosovac i Dejan Kojić je odlučio da vredne lovačke nagrade budu dodeljene Ivanu Blaževu (ŠG Sombor, Kozara) za prvo mesto, Vinku Krstinu (ŠG Novi Sad, Plavna) za drugo i Branislavu Mijiću (ŠG Sombor, Apatinski rit) za treće mesto. Na takmičenju hornista je učestvovalo 4 takmičara, prvo mesto je osvojio Josip Sabo (ŠG Novi Sad, Plavna), drugo Joca Ðipanov (ŠG Sombor, Kozara), a treće Dragan Tasić (ŠG Sombor, Kamarište).

Uspešnost ovogodišnjeg nastupa preduzeća na sajamskoj priredbi Lorist je potvrđena i osvojenim velikim šampionskim peharom Novosadskog sajma za popularizaciju i unapređenje lovstva i očuvanje biodiverziteta, kao i sa tri zlatne medalje Novosadskog sajma – za vizuelni izgled štanda; izložbu trofeja jelena “Rika 2010”;  prezentaciju lovišta i zaštićenih područja kojima upravlja JP Vojvodinašume kao i projekata koji se sprovode u okviru ovih oblasti.