NATREG projekat, koji je trajao više od dve godine i povezao šest zaštićenih područja i jedanaest partnera iz pet zemalja na teritoriji Jadrana, Alpa i Panonije (Austrija, Hrvatska, Italija, Srbija i Slovenija), uspešno se završio. Na konferenciji u Novom Sadu, na kojoj su se okupili svi projektni partneri, sabrani su uspesi i rezultati ovog transnacionalnog poduhvata, koji je usredsređen na upravljanje prirodnim dobrima i zaštićenim područjima kao na mogućnost za održivi regionalni razvoj.

Svečanom otvaranju konferencije u sredu, 22.06.2011. prisustvovali su visoki predstavnici vlasti Republike Slovenije, Republike Srbije i Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine i time doprineli značaju ovog projekta. Konferenciju je otvorila gospođa Marta Takač, Generalni direktor JP »Vojvodinašume«, a prisutnima su se obratili ministar životne sredine i prostornog planiranja Republike Slovenije, gospodin Roko Žarnič, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Republike Srbije, gospodin Oliver Dulić i potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu, gospodin Ištvan Pastor.

 Ocenjujući postignute rezultate, gospođa Takač je naglasila veliki uspeh naše zemlje što učestvuje u projektima Evropske unije finansirane iz IPA fondova i izrazila ubeđenje da je NATREG tek prvi u nizu međunarodnih projekata u kojem JP »Vojvodinašume« uzima aktivno učešće. Ministar Dulić je istakao da je ovaj projekat međunarodne saradnje najbolji primer spremnosti Srbije za članstvo u EU, a ministar Žarnič je podsetio da se finansijska sredstva evropskih fondova izdvajaju ne samo za nove projekte u zaštiti prirode, već i za održavanje postojećih. Po rečima vođe projekta, gospodina Gregora Daneva iz Zavoda Republike Slovenije za zaštitu prirode, ovo je ozbiljan korak ka očuvanju prirodnih bogatstava jedne zemlje, njihovom održavanju i pravilnom upravljanju.

Nakon službenog dela dvodnevne konferencije, učesnici su u sklopu studijskog putovanja obišli Deliblatsku peščaru, pilot područje NATREG projekta. Posetioci su imali izuzetnu priliku da upoznaju ovu oazu peščarske, stepske i šumske vegatacije, čije je bogatstvo folore i faune jedinstveno u Evropi. Domaćini iz Šumskog gazdinstva »Banat« Pančevo su pružili gostoprimstvo svim učesnicima NATREG konferencije, a zadovoljni gosti su otišli sa željom za ponovnim susretom i saradnjom.