JP „Vojvodinašume“ se u subotu 09. juna pridružilo Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja u okviru akcije  „Očistimo Srbiju 2012“, pri čemu je  treću godinu za redom održana velika radna akcija čišćenja na teritoriji Republike Srbije pod nazivom „VELIKO SPREMANjE SRBIJE“, sa ciljem prikupljanja i separacije otpada. Ova akcija je održana povodom Dana zaštite životne sredine (5. jun) pri čemu se posebna pažnja posvećuje zaštićenim područjima.

JP „Vojvodinašume“ je u ovoj akciji učestvovalo čišćenjem svojih specijalnih rezervata prirode Gornje podunavlje, Koviljsko – petrovaradinski rit, Bagremara, Obedska bara i Deliblatska peščara.

Od ranih jutarnjih časova veliki broj učesnika opremljenih rukavicama, džakovima za smeće,  praćeni mehanizacijom upravljača krenuli su na dogovorene punktove i započele čišćenje i sakupljanje otpada. U akciji nam se pridružilo preko 35 Organizacija, Udruženja, Institucija sa ukupno 871 učesnika na oko 25 lokaliteta. Sakupljeni otpad (preko 760 džakova) odvožen je vozilima Upravljača do sabirnih mesta odakle je organizovano odvoženje vozilima JKP “Čistoća“.

U ŠU Kovilj, u okviru SRP Koviljsko- Petrovaradinski rit, je bio centralni deo naše akcije gde su ispred JP „Vojvodinašume“ skup pozdravili direktorka Marta Takač i ispred Pokreta gorana Vojvodine Aleksa Jeftić. Akciji su se pridružili i pomoćnik direktora za šumarstvo i lovstvo Đorđe Šimunovački, direktor ŠG „Novi Sad“ Velibor Miletić i predsednik Mesne Zajednice Kovilj Čedomir Džajić.

Pored zaposlenih ŠU Kovilj u akciji su učestvovali i MZ Kovilj, studenti Prirodno – Matematičkog fakulteta u Novom Sadu, đaci OŠ Laza Kostić iz Kovilja, Pokrajinski Zavod za zaštitu prirode, Pokret Gorana Vojvodine.

 

ŠG Novi sad , ŠU Bačka palanka bila je zadužena za čišćenje SRP Bagremara, gde su se pored zaposlenih ŠU akciji pridružili i Pokret Gorana Bačke palanke i Mesna zajednica Bačke palanke. Ukupno na nivou ŠG Novi sad u akciji je učestvovalo 170, i sakupljeno je 150 džakova smeća.

ŠG Sombor, ŠU Apatin i ŠU Bački Monoštor čistili su SRP Gornje podunavlje, gde su nam se pored zaposlenih pridružili Ribolovačka udruženja  „Sombor“ Sombor, „Štuka“ Bezdan  i „Smuđ“ Kupusina, Planinarsko udruženje „Celtis“ Sombor, Ekološko udruženje „Ozon“ Bezdan, Vodoprivredno preduzeće Zapadna Bačka, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode Novi Sad,  Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo, prostorno planiranje i životnu sredinu, OŠ „22. Oktobar“ Bački Monoštor, MZ Bački Monoštor, Udruženje građana“Vikend”, Udruženje vikend naselja Daraži fok. Ukupno je bilo 181 učesnika koji su sakupili 171 džak smeća.

ŠG Sremska Mitrovica je čistila SRP Obedsku baru, gde je na lokalitetima okupila Osnovne škole „VI Udarna vojvođanska brigada“ Grabovci, „23 Oktobar“ Klenak, „Milivoj Petković Fećko“ Platičev „Filip Višnjić“ Morović, „Filip Višnjić“ Višnjićevo, „Dušan Vuksanović-Diogen“ Kupinovo i Obrež, Udruženje penzionera Šid, Ekološko udruženje „Bosut“ Morović, Udruženje građana „Beli lokvanj“ Kupinovo, Agencija za razvoj opštine Pećinci.  Ukupno na ovom lokalitetu je bilo 450 učesnika i sakupljeno je preko 760 džakova smeća.

ŠG Pančevo je u saradnji sa MZ Čenta, Opštinom Opovo, Opštinom Pančevo, Rukometnim klubom „Omladinac“, dobrovoljnim vatrogasnim udruženjem izviđačkom sekcijom iz Deliblata, Planinarskim društvom Jelenak iz Pančeva i NVO GEC“Nera“ čistilo SRP Deliblatska peščara i okolne lokalitete.  Ukupno je učestvovalo 70 učesnika koji su sakupili  preko 70 džakova smeća.

Uz prijatnu atmosferu, lepo druženje i boravak u prirodi ova akcija je ujednino imala za cilj da se poveća ekološka svest i stvore navike neophodne za obezbeđivanje čistije životne sredine.  I za kraj imajte na umu  plastična ambalaža se koristi u proseku 20ak minuta, a za njeno razlaganje potrebno je čak hiljadu godina!