JP”Vojvodinašume” zajedno sa Svetskom organizacijom za prirodu WWF učestvovalo je u evropskoj inicijativi „Veliki skok“ (Big Jump) u UNESCO Rezervatu Biosfere “Bačko Podunavlje”.„Veliki skok“ je deo evropske inicijative za čiste reke koji se istog dana, 8. jula, održava u celoj Evropi, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na važnost očuvanja reka i poboljšanja njihovog stanja. Hiljade Evropljana na taj dan je skokom u reku ili jezero poslalo poruku o važnosti brige o slatkovodnim ekosistemima.
Evropska mreža reka, koju čine organizacije za očuvanje reka,  organizuje „Veliki skok“ od 2002. godine, kako bi podstakli javnost da se poveže sa svojim rekama, jezerima i močvarama i pridruže se zajedničkoj borbi da ih spasu.
Svetska organizacija za prirodu ove godine organizovala je „Veliki skok“ u Centru za posetioce „Karapandža“ u Specijalnom rezervatu prirode “Gornje Podunavlje”, a u saradnji sa Javnim preduzećem „Vojvodinašume“ sa kojima zajedno radi na projektu COOP MDD – Program prekograničnog upravljanja budućim  rezervatom biosfere „Mura-Drava-Dunav“ koji će se prostirati kroz pet država (Srbija, Hrvatska, Mađarska, Austrija, Slovenija).
Ove godine organizovan je rekordan broj, 150 Big Jump-ova, ukupno u 15 evropskih zemalja.

Kroz ovaj projekat ekocentar „Karapandža“ kao ulazna stanica u rezervat „Gornje Podunavlje“, biće obogaćen novim edukativnim sadržajima..