U godini obeležavanja 200 godina od organizovanih radova na smirivanju, vezivanju peska i pošumljavanju, Izložba Deliblatska peščara 1818 – 2018  PESAK – VETAR – ČOVEK  u Zavodu za zaštitu prirode  Vojvodine rezultat je istraživačkog projekta  ,,Život u Banatskoj vojnoj granici 1764 – 1872“  na teritoriji Južnog Banata, delo je Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu u okviru kojeg je bilo predviđeno obeležavanje  jubileja  kao  značajno sagledavanje  istorijskog procesa dugog dva veka.

Deliblatska peščara je najveća peščara u Evropi nastala od naslaga eolskog peska sa izraženim dinskim reljefom homogene celine, veoma moćnih peščanih nanosa na celom području prostiranja. Peščara je zaštićena još 1977. godine odlukom Skupštine Vojvodine i proglašena je Specijalnim rezervatom prirode. Uredbom Vlade Republike Srbije od 17. januara 2002. godine stavljena je pod zaštitu kao SRP ,,Deliblatska peščara“ I kategorije zaštite, kao prirodno dobro od izuzetnog značaja. Predstavlja jedan od najvažnijih centara biodiverziteta u Srbiji i Evropi.

Interesantni i malo poznati detalji, istorijske činjenice, arheološka građa, kulturološki aspekti i umetničke kolonije, kao i počeci i istorijat filmske umetnosti u peščari, osvrt na Drugi svetski rat kroz prizmu ravnice, Omladinske radne akcije, samo su neke od oblasti koje rasvetljavaju dokumentovane fotografije i tekstovi o životu peščare a nalaze se  na panoima ove izložbe u Zavodu za zaštitu prirode Vojvodine u Novom Sadu  koja će biti otvorena do kraja maja 2019. godine.

Na svečanom otvaranju izložbe Deliblatska peščara VETAR-PESAK-ČOVEK  govorili su: mr Nikola Stojnić, načelnik Odeljenja za zaštitu vrsta Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Jasmina Vujović, vd. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, Slobodanka Perović, istoričar, rukovodilac projekta „Život u Banatskoj vojnoj granici 1764 -1872 na teritoriji Južnog Banata“ , a izložbu je otvorio Nemanja Rotar, član gradskog veća grada Pančeva zadužen za kulturu i omladinu. Moderator i organizator izložbe ispred Pokrajinskog zavoda je bio dr Oliver Fojkar.

Tokom otvaranja izložbe prikazana su i dva izvanredna, više puta nagrađivana dokumentarna filma: „U dolovima ravnice“ i „Kolevka vremena“ autora Bojana Vojnova.

Agencija Vojvodinašume – turist  ispred upravljača JP Vojvodinašume je predstavila Specijalni rezervat prirode kao jedan od najvažnijih centara biodiverziteta u Srbiji i Evropi i najznačajnije stepsko područje kod nas. Poslednja i najveća oaza peščarsko-stepske, šumske i močvarne vegetacije koja je nekada dominirala panonskom nizijom  pogodna je kao  jedinstven naučni poligon izuzetnih svojstava za istraživače i zato  se boravak u ovom specifičnom predelu preporučuje i deci, rekonvalescentima, sportistima i zapravo svima koji žele kvalitetan i potpun odmor. Školsko rekreativni kompleks ,,Čardak“ na Deliblatskoj peščari i Edukativni centar „Čardak”  otvoren je 2010. godine i čine ga tri objekta ukupne površine 320 m2. Osnivanjem multifunkcionalnog Edukativnog centra, značajno se unapredio prostor za interaktivnu edukaciju. Školsko rekreativni centar „Čardak“ smešten je u šumovitom delu peščare na svega 7 kilometra od sela Deliblato. Sastoji se od upravne zgrade, restorana, 7 paviljona (dva renovirana, sa 130 ležajeva), terena za male sportove i prateće sadržaje. Čardak je okružen stazama koje su opremljene informativnim tablama, odmorištima i vidikovcima, omogućava upotpunjen  boravak u prirodi učenicima, đacima, studentima i posebno stručnjacima bioloških nauka.

U nastajanju peščare doprineli su čovek i vetar pod čijim uticajem se vegetacija uništavala, peščara otvarala a leteći pesak razvejavao. Život se mogao prevazići samo organizovanim radom na unapređenju životnih prilika. Ova težnja ne prestaje do danas … Izložba vrednih artefakata obići će Vojvodinu a u Školsko rekreativnom centru  ,,Čardak“ na Deliblatu naći će se  početkom septembra ove godine.